Рак је излечив, а за добро здравље се треба потрудити!

„Радио Београд 202“, један од иницијатора манифестације „Улица отвореног срца“, традиционално сваког 1. јануара, испред зграде „Радио Београда“ организује богат музичко-забавни програм. Ове године су учесницима упућене и поруке у вези са активнијом бригом о здрављу.

Публици манифестације „Улица отвореног срца“ срећу и добро здравље у 2019 години, пожелела је Ивона Пантелић, ТВ лице РТС-а која је недавно открила да је уз помоћ кампање „Рак је излечив“ и мобилног мамографа сазнала да болује од карцинома дојке.

„Сигурно сте једни другима за Нову годину пожелели све најбоље, а међу тим жељама се обично на првом месту нађе здравље, које, као и већина наших жеља, да би се оствариле, доста тога зависи од нас самих“, рекла је Ивона.

Позната водитељка истакла је да медицина и наука стално напредују и апеловала на окупљене да се пријаве када чују да негде има превентивних прегледа.

„Немојте да се плашите прегледа и лекара. Видим овде много родитеља са децом, па им поручујем: Вашој деци можете да будете добри само ако сте здрави. Ја сам сасвим случајно отишла на један превентивни преглед на којем ми је откривена једна таква болест, коју сам, надам се, излечила. Брините о вашем, али и здрављу ваших ближњих. Подсећајте их да иду на превентивне прегледе, да се контролишту и лече“, поручила је водитељка.

Управо из зграде Радио Београда, у Хиландарској улици, 19. јануара 2018 године лансирана је Национална кампања „Рак је излечив“, коју је покренуо РТС уз подршку Министарства здравља Републике Србије.

Током протекле године, организоване су бројне акције бесплатних превентивних прегледа као и хуманитарне иницијативе, за унапређење услова лечења и дијагностике малигних болести.

ПР координаторка кампање „Рак је излечив“, Тања Шикић, навела је да се кампања наставља и у овој години:

„Сваке године у Србији малигне болести однесу више од 20.000 живота. Како би се та статистика променила, потребно је радити на превентиви, ићи на редовне прегледе и водити здрав живот. РТС је дванаест протеклих месеци водио битку против канцера националном кампањом 'Рак је излечив', а настављамо и у овој, уз изузетну захвалност реномираним фармацеутским кућама, компанијама и институцијама које су нашу кампању подржале“, навела је координаторка кампање.

Према њеним речима, у 2019. години ће поново бити организоване акције превентивних прегледа у Београду и широм Србије.

„У сарадњи са компанијом 'Делез Србија', обрадоваћемо поклонима на Бадње вече децу оболелу од рака у Институту за мајку и дете и децу у родитељској кући 'Звончица'. Од 13. јануара наставља се и акција 'Заокружи рачун' у свим маркетима и продавницама Србије. Организоваћемо и хуманитарни контакт-шоу програм 'Телетон' РТС-а, а циљ ће бити прикупљање средстава за набавку бронхоскопа за Клинички центар Србије. Ради се о важном апарату за детекцију тумора плућа. А у марту, месецу који се у свету обележава као период године посвећен борби против рака, спровешћемо завршне активности Националне кампање 'Рак је излечив'“, додала је Тања Шикић.

Шта је учињено у 2018.

У Јутарњем програма РТС-а је емитовано 45 специјализованих емисија Рак је излечив, чиме је ова тема била заступљена са још око близу 800 минута у програму Јавног медијског сервиса Србије.

Два пута су организовани превентивни прегледи за рак дојке: мобилни мамограф је био испред РТС-а и укупно је прегледано око 3.500 жена.

„Београдски маратон“ такође је подржао Националну кампању „Рак је излечив“, 31. издање ове атлетске манифестације било је посвећено промоцији циљева кампање.

Спроведене су бројне акције у сарадњи са компанијом „Делез Србија“: хуманитарне кутије у „Макси“ објектима у априлу (за набавку тестова за рано откривање рака), организоване су аукција слика и онлајн хуманитарна акција, затим „Заокружи рачун и помози“ – акција за Научну лабораторију Института за онкологију Србије... До сада је укупно прикупљено око три и по милиона динара.

„Београдска недеља моде“ такође је подржала је Националну кампању „Рак је излечив“: на модној писти уприличен је несвакидашњи дефиле 16 пацијената који су победили рак, чиме су послате снажне промотивне и превентивне поруке.

Током 12 акција бесплатних прегледа, које је у прошлој години (недељом) организовало Министарство здравља Србије (као и проверу и тестирање на канцере) прегледано је 230.000 људи.

Акција бесплатних превентивних прегледа на тумор простате, организована крајем прошле године у уролошким клиникама Србије и прегледано је више од 2.500 мушкараца.

Уз новине Курир, 21. децембра 2018, поклонили смо свим читаоцима календар „Рак је излечив“, са жељама за добро здравље у Новој 2019.

У квизу Потера, хумана и весела екипа ТВ серијала Државни посао донирала је освојени новац од награде за кампању „Рак је излечив“ – 750.000 динара биће преусмерено за реновирање и обнову Клинике за плућне болести КЦС.

Започета је и промо кампања са здравственим препорукама о смањењу ризика од обољевања од рака, у ГСП возилима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво