„Храна за сутра“, веганска демонстрација здраве исхране

Начин на који једемо не утиче само на наше здравље, већ и на животну средину. Еколошки активисти „Нове искре“, уз подршку Амбасаде Шведске, организовали су радионицу „Храна за сутра“ на којој су хтели да покажу да је веганска храна укусна, здрава, лака за припрему и јефтина. Залажу се за мању употребу меса у исхрани, јер сматрају да је његова производња највећи загађивач планете.

У народу који важи за великог љубитеља и произвођача меса, много је оних који сматрају да је веганство помодарство и потенцијално опасна исхрана будући да се не уносе сви протеини.

За мање од 300 динара по оброку комбинација махунарки, сушеног воћа и семенки обезбеђује нутритивно вредан залогај, каже нутриционисткиња за коју веганство није само етички избор, већ пут до здравља и доброг расположења.

„Mени је занимљиво да ми је сад у овом задњем периоду доста здравих младих људи дошло на консултације само да би сазнали како да себи побољшају дневне активности, како да добију више енергије како да буду мање уморни после хране и наравно развој интолеранције и проблеми са варењем су сада учестали“, каже Марија Стојановски, веган и нутрициониста.

Здрава храна није само за богате и за оне са вишком времена, већ за људе који, водећи рачуна о себи, брину и о животној средини. Тешке пољопривредне машине набијају земљиште и чине га неплодним а отпад са сточарских фарми загађује и воду и ваздух. Месо не треба јести сваки дан, три пута дневно, довољно је и два пута недељно, кажу и лекари и представници пројекта „Храна за сутра“.

„Да смањимо унос меса и процесиране хране у смислу да је то стварно нешто што деградира наше окружење јер за производњу меса одлази 84 одсто засада култивисаног генерално на планети земљи, значи 83 одсто онога што гајимо гајимо да би смо хранили стоку коју ћемо касније да поједемо а од ње добијемо неких 18 процената неких општих калорија“, објашњава Милена Јовановић из пројекта „Храна за сутра“.

„Уколико се сви едукујемо о томе шта значи када је нешто гајено на земљишту које је локално, како је и на који начин третирано које су технологије производње, ја мислим да смо ми као купци сада спремни. То су трендови како у свету тако и код нас да разумемо да заправо постоји разлика у намирницама које конзумирамо“, истиче Нана Раденковић из „Нове искре“.

Еколошки произведена храна може да буде и дупло скупља од конвенционалне. Ипак, пестициди везују воду, па је хемијски третирана храна обимнија у маси, али ипак много сиромашнија у хранљивим састојцима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара