Девојка која срце носи у ранцу

Британки Ребеки Хендерсон срце је одстрањено због рака, а сада са собом у ранцу мора стално да носи машину која замењује њено срце и пумпа крв кроз тело.

Хендерсонова је само једна од две особе у Британији која има вештачко срце и где год да иде са собом носи седам килограма тешку машину, која је са њеним телом повезана са две цевчице испод грудног коша.

Са батеријом која траје само два и по сата, 24-годишња девојка из Бистера мора да буде сигурна да је машина увек напуњена или да је близу пуњача, а напољу са собом увек носи резервну батерију.

Када се аларм једном приликом огласио, њени родитељи имали су само четири минута да замене батерије.

Студенткиња са Оксфорд универзитета добила је вештачко срце у револуционарној операцији обављеној у јануару, само три месеца након што је сазнала да болује од рака.

Октобра прошле године хитно је пребачена у болницу када се током тренинга у теретани срушила и почела да искашљава крв.

Доктори су јој испрва дијагностиковали сепсу, али пар недеља касније установили су да је сепса била изазвана саркомом у десној срчаној комори.

„Сепса ми је на неки начин спасила живот, јер су због ње открили рак. Одређени период пре него што се све издешавали осећала сам се лоше. Срце ми је на тренутке куцало изузетно брзо, али су ми доктори говорили да је у питању анксиозност“, каже Ребека.

Сећа се да јој је најтеже било када је испричала оцу. „'Тата, имам рак'. Била је то најгора тишина у мом животу“, сећа се Британка.

Доктори су успели да одстране већи део тумора и кренула је да прима хемотерапију. У јануару, међутим, поново је хитно пребачена у болницу када је изгубила свест.

Испоставило се да је доживела инфаркт. Успели су да је поврате, али су открили и да се тумор вратио и расте.

„Рекли су нам да неће преживети 24 часа. Три дана смо спавали у болничким чекаоницама. Ребекин онколог седео је са нама и плакао“, присећа се њена мајка Линда.

Ипак, извукла се, а доктори су одлучили да ће морати да јој одстране срце и замене га са уређајем "Total Artificial Heart".

Машина тежи седам килограма и пумпа крв у њено тело путем две цевчице испод груди. Операција је била пионирски пројекат кардиоваскуларног хирурга Андреа Сајмона у лондонској болници „Херфилд“.

Ребека каже да јој је вештачко срце дало нову шансу за живот, али да су изазови живота са њим велики.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара