Власници паса мање умиру од срчаних тегоба

Студија спроведена над 3,4 милиона Швеђана утврдила је да власници паса имају нижи ризик од смрти од кардиоваскуларних болести.

Тим научника анализирао је националне регистре за људе између 40 и 80 година и упоредио их са регистрима власника паса. Открили су да су власници паса ређе обољевали од кардиоваскуларних болести, посебно они који су имали ловачке расе.

Поседовање пса може да побољша физичку активност, но, истраживачи сматрају да такође постоји велика вероватноћа да управо активни људи бирају да узму пса.

Објашњавају и да поседовање пса може да заштити људе од кардиоваскуларних болести не само због дружења и поправљања општег расположења и благодети, већ и због мењања власниковог бактеријског микробиома.

Микробиом је збир свих микроорганизама, односно еколошка заједница свих облика живота у телу и на телу човека. Сматра се да пас може да има утицаја на власников микробиом јер пси мењају околину у којој живе и излажу људе бактеријама са којима иначе не би дошли у контакт.

Истраживачи су такође утврдили да пси посебно имају заштитни ефекат на самце.

„Резултати су показали да самци који поседују пса имају 33 одсто мањи ризик од смрти и 11 одсто мањи ризик од срчаног напада у односу на самце без паса“, каже вођа истраживања Мвења Мубанга са Универзитета „Упсала“.

Читаво истраживање објављено је и детаљно описано у научном журналу Сајентифик репортс (Scientific Reports).

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се