Одржавање витке линије не мора да буде тешко!

У жељи да будете што виткији и припремљенији за лето, нема шта нисте пробали. Од ригорозних дијета, вежбања, масажа, различитих третмана. И исплатило се, килограми су нестали. Како сада, када стижу хладнији дани, након мукотрпно изгубљених килограма, да одржимо ту линију?

Одржавање витке линије не мора да буде тешко! Одржавање витке линије не мора да буде тешко!

Одрекли сте се слаткиша и пецива, јели сте свеже воће и поврће, а уз све то сте и вежбали. После свега неколико недеља, центиметри са ваших бокова и стомака су нестали. Спремно сте дочекали плажу, али шта сада? Како да линију којом сте задовољни задржите и преко зиме? Једноставно – уоброчите се, а то подразумева да имате три главна оброка и две ужине.

Јована Ферлуга Срејић истиче да је један од рикова уносити што више течности: „То је добра идеја, јер уз мало хране, а пуно течности имамо пун желудац и осећај да смо сити. Тако ћемо се ограничити да не претерамо. Други савет би био да убацимо пуно свежег воћа и поврћа“.

Докторка Верослава Станковић наводи да је обавезно одржавање физичке активности, али и придржавања неких принципа правилне исхране: „Да се не вадимо на посао и да кажемо да немамо времена да водимо рачуна о исхрани. Треба имати више оброка у мањој количини, уносити свеже воће и поврће и избегавати намирнице које доводе до повећања масе –слаткиша и пекарских производа“.

Дан започните обилнијим доручком, јер се тако обезбеђује „гориво“ за цео дан. Ујутру не морате да мерите калорије, али зато не треба да вечерате касно.

„Део сваког оброка да буде или свеже воће или поврће и протеини јер они продужавају осећај глади и помажу нам да рационализујемо тај калоријски унос. Дакле или јаја или месо или риба“, објашњава Јована Ферлуга Срејић.

Међутим све ово може да падне у воду, већ са првим радним данима. Од дуготрајних састанака и непрочитаних мејлова се брзо огладни, а „хитна и најближа помоћ“ је обично пекара.

Како да заварате глад

До првог оброка глад заварајте, наводи др Станковић, воћем са нижим гликемијким индексом - крушком, јабуком, шљивама, грејпфрутом, или млеком и млечним производима.

Витка линија не значи да морате баш свега да се одрекнете

„Ако сте већ решили да се частите дезертом, најбоље би било да одете код некога у госте или да купите један комад, једно парче. Увек је добра идеја уз нешто слатко појести неколико лешника, ораха, бадема чисто да не дозволите шећеру у крви да скочи превише“, открива Јована Ферлуга Срејић.

Пре свега црна чоколада од 70 процената какаоа је одлична. Има антиоксидансе и спречава кардио-васкуларне болести, али треба водити рачуна о количини. Може мања количина, а чешће“, закључила је др Станковић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара