Имунотерапија и прибор за прву помоћ спас за алергичне на инсекте

Убод осе, стршљена, пчеле, може бити смртоносан за људе који су алергични на те инсекте због чега пацијенти који нису у могућности да примају имунотерију треба увек да носе са собом прибор за самопомоћ, упозоравају лекари.

Стрчњаци истичу да је важно да се тачно утврди „кривац“ који је одговоран за системску алергијску реакцију како би се започело са одговарајућом имунотерапијом. Често се у пракси дешава да пацијент дође код лекара са јаком алергијском реакцијом, а да не зна тачно који инсект га је убо.

„Идентификација инсекта кривца веома је важна због избора одговарајућег венома за имунотерапију. Једина терапијска опција за такве пацијенте је имунотерапија.

Имунотерапија са правим веномом инесекта је веома битна, јер са погрешним веномом или са више од једним веномом инсекта може довести до нове алергијске реакције, повећава трошкове лечења", објашњава алерголог Драгана Јовановић из Клинике за алергологију КЦС.

Прецизно одређивање преосетљивости на убод инсеката била је тема истраживачког рада за које је докторка Јовановић добила престижно међунариодно признање за научна достигнућа на пољу медицине International Medic Award for Medical Research.

Др Јовановић наглашава да многи пацијенти имају лажну двоструку или троструку алергију на веноме инсеката, те да је важно утврдити праву преосетљивост на веном инсекта.

У пракси се данас дијагностика започиње са кожним тестовима за утврђивање преосетљивости на убод инсеката, затим се одређују специфична антитела у крви, а уколико ни ти резултати не утврде инсекта кривца онда се ради одређивање присуства антитела у крви Immuno-CAP методом.

„Immuno-CAP метода представља златни стандард у дијагностици, где се користе пречишћени алергени венома инсеката. Након те методе добијају се релевантни резултати који указују ко је инсект кривац за алергијску реакцију“, објашњава др Јовановић.

Награда International Medic Award for Medical Research додељује се већ четири године за изузетна клиничка достигнућа лекара и фармацеута у Средњој и Југоисточној Европи.

Конкурс за ову годину је у току и траје до 15. септембра. Лекари могу да конкуришу објављеним радовима у научним медицинским часописима од 1. септембра прошле године до 31. августа ове године.

Победници ће бити проглашени 30. новембра на свечаној церемонији која ће ове године бити одржана у Београду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара