Концентрација полена амброзије увећана пет пута

Муке са амброзијом, поготово у тропским летњим данима, има сваки пети становник наше земље. Из Агенција за заштиту животне средине упозоравају да је концентрација полена амброзије у престоници повећана пет пута и да ће расти и у наредном периоду.

Док амброзија увелико цвета надлежни у Београду покушаће да мерама вредним око 15 милиона динара сведу негативне утицаје ове биљке на најмању могућу меру. До тада грађани који су алергични на ову биљку треба да избегавају да буду у њеној близини.

„Ово је период године када је наша амбуланта пуна, сви термини су попуњени, а највећи број пацијената који се јављају су са респираторним алергијама, односно са сензибилизацијама на полен корова, а у првом реду се то односи на амброзију“, рекла је за РТС алерголог Драгана Тадић са Одељења алергологије и имунологије КБЦ „Бежанијска коса“.

„Ми свакодневно имамо по четрдесетак пацијената у амбуланти, и половина тих прегледа се односи на пацијенте са овом врстом тегоба.“

Претходних дана је концентрација поленовог зрна била висока због топлог времена и биће висока док год буде лепо време. Са падом температуре и појавом кише која спира поленова зрна, пада концентрација, а самим тим се ублажавају и симптоми болести.

А када је ветровито време, поленово зрно се лакше разноси и тегобе су још израженије.

Како се заштитити?

„Превентивне мере су прилично непопуларне. Кад су ови лепи дани ја морам пацијентима да кажем да се труде што мање бораве у природи, да затварају прозоре посебно током ноћи, пошто је концентрација поленовог зрна највећа у раним јутарњим сатима. Тако да је неоходно да их затварају да се не би наудисали полена током ноћи и будили са израженим симптомима поленске кијавице. Обавезно је туширање, умивање, испирање носне дупље и друге мере“, истиче алерголог Драгана Тадић.

Симптоми алергије се сезонски понављају од јула до краја октобра месеца и карактерише их учестало кијање, понекад и 15-20 пута заредом, сузење очију, свраб, појачана секреција из носа која је воденаста, затим запушеност носа и суви кашаљ.

У зависности од метеоролошких прилика, сезона алергија може бити скраћена или продужена.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се