Не заборавите наочаре за сунце!

Већ дуже времена стручњаци истичу да је веома висок индекс УВ зрачења и да треба заштитити читаво тело, па и очи. Саветују да се обавезно носе наочаре, јер УВ као и плава светлост оштећују вид.

Не заборавите наочаре за сунце! Не заборавите наочаре за сунце!

Упркос томе што су се наочаре за сунце употребљавале као модни тренд, посебно на плажама, све више се користе за заштиту очију од сунца. Невидљиво ултравиолетно зрачење може донети велике проблеме, па и оштећење вида.

„Најопасније је УВБ зрачење које може да продре у дубље структуре ока, а ова остала се задржавају или у озонском омотачу или на површини очних структура“, наводи офталмолог Ненад Петровић, начелник ласерске хирургије ВМА.

Сунчане наочаре, када бирамо, морају имати атест, ознаку блокирања 99 одсто или сто посто ултравиолетног зрачења.

Уколико то немају, упозорава др Петровић, ношење тих наочара може да поспеши дејство ултравиолетних зрака јер саме наочаре због тога што су тамне довешће до проширења зеница и на тај начин олакшаће улазак УВ зрака у око и оштећења структура.

„Само ултравиолетно зрачење може да доведе до оштећења како површних, тако и дубоких структура. На површини ока, обично код људи који су дуже изложени сунцу, доводе и до промена на вежњачи, на белом делу ока, са стварањем дегенеративних промена, може да доведе до појаве катаракте и оно што је најопасније – позади до оштећења жуте мрље“, упозорава др Петровић.

Дечје очи су осетљивије и подложније оштећењима него код одраслих. Наочаре за њих морају имати сочива која 100 одсто штите од УВ зрачења. Саветује се да се наочаре носе и у хладовини, чак и кад је индекс УВ зрачења три. Лекари истичу да би их требало носити целе године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се