Мирисом коже мамимо комарце

Аутори недавног истраживања, које су спровели на идентичним близанцима, тврде да мириси коже привлаче или одбијају комарце и то је одговор на питање зашто ови инсекти неког нападају, а неког не.

Мирисом коже мамимо комарце Мирисом коже мамимо комарце

Јесте ли приметили да су неки људи читавог лета прекривени отоцима од уједа комараца, док други као да одбијају ове инсекте? Наука објашњава због чега нисмо сви привлачни овим ситним бићима.

Ранија истраживања показују да комарци воле више и теже људе, јер производе више угљендиоксида, пивопије и труднице. Иако се исхрана често сматра битном, ништа што једемо није означено као конкретан узрок.

Аутори недавно спроведеног истраживања тврде да су открили одговор на ово питање. Проучавали су како мириси коже групе жена с идентичним и неидентичним близанцима привлаче комарце (нарочито врсту Aedes aegupti).

Разлог због којег су коришћене обе врсте близанаца је да се одвоје урођени утицаји од стечених. Код људи, то је једини начин на који се могу добити добре процене генетског доприноса.

Близанци су стављали руке у специјално конструисане куполе од плексигласа, где су мириси привлачили или одбијали 20 женки комараца. Сваки волонтер добијао је оцену привлачности у односу на другу руку на крају куполе. Ускоро су идентични близанци имали сличније оцене у поређењу с неидентичним близанцима - што показује јасну генетску компоненту.

Ово поређење процењује да се 67 одсто разлика између људима своди на гене, али шта то може бити? Пре много година друго истраживање близанаца показало је да телесни мирис испод пазуха - онако како их људи осећају - има генетску основу. То је показало да имамо генетске варијације које контролишу и мирисе које осећамо и хемијске мирисе које производимо. На тај начин смо слични комарцима, јер они такође имају велику разлику у мирисима и хемикалијама које их привлаче и одбијају.

Аутори истраживања на близанцима схватили су да супстанце могу да потичу из жлезда у нашој кожи или из милијарди микроба на површини коже. Бактерије су одбачене као узрок, јер се на њих не може утицати генетски, али се испоставило да су научници погрешили.

Сви имамо веома различите и јединствене врсте микроба у устима, цревима и на кожи. Само мали део микроба делимо са другима, али ипак имамо јединствени микробиолошки отисак. Све донедавно веровало се да је разноликост насумична или условљена тиме где живимо.

Међутим, недавно истраживање - исто на близанцима - показало је значајан утицај гена на то који тип стомачних бактерија ће живети у нама, а исто је највероватније и са кожним. Наших 100 билиона микроба надмашује број наших људских ћелија десет према један и испоставља се да их не бирамо - већ оне бирају нас - на основу генетског склопа. То значи да, попут комараца, одређени микроби желе да живе са нама док нас други сматрају одбојним и желе да се населе негде другде.

Наши микроби производе многа једињења у телу и, пошто су далеко од тога да буду лоши, њихова разноврсност доприноси здрављу. Они су, такође, највероватније одговорни за већину мириса.

Чак и редовно прање руку не може да уклони ове бактерије. Посебан мирис који многи од нас имају између наших прстију на ногама потиче од бактерије Brevibacteria linens, преносе Вијести онлајн.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара