Зашто се, и поред свих савета, људи и даље „прже“ на сунцу?

Да су УВ зраци штетни знамо. Знамо и да сунчање може да буде опасно и да је јако непријатно, када нам кожа изгори. Зашто онда све то игноришемо и опет се прекомерно излажемо Сунцу?

Тропске температуре... Никакав проблем. Барем за неке. Уместо да се од сунчевих зрака склањају, од опекотина се штите: хладом, сунцобраном, шеширом са широким ободом.

„Ја сам углавном у води“, каже један старији суграђанин, анкетиран на Ади. Једна госпођа истиче да користи каротен и маслиново уље. Млађи мало слушају, мало не слушају савете лекара... Неки уопште не иду кући, а други користе фактор 30, наочаре, а када им дојади сунце, завуку се у хлад.

Колико је опасно игнорисање савета лекара, овог пута се врло брзо видело. Опекотине су натерале многе, нарочито оне који су заспали на сунцу, да покуцају на врата дерматолошких ординација. Тако је током целог лета.

„Они нас не слушају, ваљда је то део лепоте, део изгледа, па 'ајде жртвоваћу нешто. Претерано црвенило – соларни еритем различитог интензитета или преосетљивост на УВ зраке, па се то манифестује папулама, па неким црвенилом, појачаним сврабом“, објашњава прим. др Александар Адамовић, дерматовенеролог и директор Градског завода за кожне и венеричне болести.

Колико нису водили рачуна о себи, толико су ипак размишљали о здрављу своје деце.

„Родитељи су јако брижни и то је сјајна ствар, зато што ми ове године немамо толико посла везано за опекотине или претерана излагање Сунцу, неконтролисано. Немамо ни топлотне ударе, ни толико сунчанице“, истиче др Снежана Рсовац, педијатар у Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

Кожа „памти“ сваки минут проведен на сунцу, додаје га свим претходним, правећи тако, почев од детињства запис који не може да се обрише. Наплата долази касније у облику разних оштећења, а неретко и до рака коже.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво