Модрице и крварења аларм да се посумња на хемофилију

У Србији око 120 деце живи са хемофилијом, а на то ретко обољење родитељи могу посумњати уколико њихово дете има склоност ка појавама модрица или неуобичајено дугог крварења после падова, посекотина.

Реч је о урођеном недостатку једног од фактора згрушавања крви, а крварења код деце најчешће се јављају у зглобовима и мишићима и могу бити блага и безначајна, али и опасна по живот уколико се не лече.

Ова упозорења упућена су са „Летњег кампа за децу са хемофилијом“ који је Удружење хемофиличара Србије 14. пут организовало у Бањи Врујци под покровитељством Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање.

Педијатар, хематолог Института за мајку и дете др Драган Мићић објашњава да лек за излечење хемофилије не постоји, да се са њом рађа и умире, али се са њом може нормално живети захваљујући примарној профилакси и раној рехабилитацији.

„Редовним давањем лекова, односно фактора згушавања који детету недостаје, спречавају се крварења и развој инвалидитета“, објаснио је Мићић, наводи се у саопштењу организатора летњег кампа.

Са учесницима кампа, као и претходних година, радио је стручан тим на едукацији о самом оболењу и начинима лечења. Инсистирало се на значају физичких активности, пре свега пливању као најоптималнијем и најкориснијем спорту за децу са хемофилијом.

Организована је важна обука родитеља и деце да сами спроводе кућно лечење, чиме се обезбеђује правовремена реакција и спречавају озбиљније последице обољења.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара