Опрез од јаког сунца, aли и крпеља

Температуре у већем делу Србије ових дана летње, а право лето тек стиже. Док дерматолози упозоравају да у најтоплијем делу дана на сунцу будемо што мање, јер је индекс зрачења веома висок, многима ових дана сметају и алергени.

И сутра и прекосутра, индекс УВ зрачења у целој земљи биће изузетно висок, због чега дерматолози саветују да у најтоплијем делу дана – од 11 до 16 часова – ако не морамо, не будемо много изложени сунчевим зрацима. Јер када је индекс зрачења осам и више, дечја кожа гори за десет минута, а кожа одраслих за двадесетак минута.

Др Душан Шкиљевић са Клинике за дерматовенерологију КЦС за облачење саветује лагану гардеробу, али тако да се покрије већи део коже.

„Шешир са широким ободом, наочаре за сунце, а онај део коже који остане откривен заштитити кремама са неким фактором заштите који је адекватан, односно прилагођен датој кожи и датом времену“, додаје др Шкиљевић.

Високе температуре донеле су посла и кардиолозима и неуролозима. Наглих летњих 30 и више степени не прија ни хроничним пацијентима, а чак и здраве особе осећају вртоглавицу, малаксалост и умор. Хитна помоћ имала је повећан број позива, а ових дана пуне руке посла имају и алерголози. Полени траве, дрвета липе, а ускоро и корова, многима задају проблеме.

„Пацијенти који имају сензибилизацију, односно преосетљивост на полен, долазе са респираторним тегобама типа цурење носа, кијање, свраб, често са придруженим очним симптомима, кашљем, гушењем... Тако да ми их гледамо и у фази када имају испољене тегобе, а и ван сезоне полена, када нам се јаве са сумњом да је у питању алергија на инхалационе алергене. Ми онда предузимамо и дијагностичке и даље терапијске поступке који су потребни“, објашњава проф. др Весна Томић Спирић, Клиника за алергологију КЦС.

Свима који ће од врућине спас потражити у природи, саветујемо додатни опрез због крпеља, због којих ових дана много посла имају у Дечјој клиници у Тиршовој и у другим здравстеним установама, а који преносе опасну лајмску болест.

Пошто нам крајем недеље поново стиже киша, на крају ипак порука да уживате у лепом пролећном времену.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара