Творац ортокин терапије за РТС: Пацијентова крв као лек

Професор Питер Велинг, помагао је најпознатијим спортистима да се врате на терен, такозваном ортокин терапијом. Користећи пацијентове ендогене протеине штити се хрскавица и побољшава покретљивост зглобова.

Када нас неподношљиво боле зглобови или леђа, због остеоартритиса или неке друге болести, када повредимо лигаменте или тетиве, посежемо за лековима. Често и без лекара.

Решење за то већ постоји у људском телу. Зове се ортокин терапија у којој се као лек користи крв пацијента.

Ова метода примењује се већ 15 година у свету, а развила су је два немачка истраживача. Један од њих, професор Питер Велинг, боравио је у Београду.

„Ова метода лечења је у потпуности биолошка и не користи ништа друго осим властитих ендогених протеина и фактора раста пацијента. Циљ ове дисциплине је да декодира језик ћелија, како би се боље разумеле болести мишићно-коштаног система. У овој терапији имунопротеини, који се боре против бола и упале, су произведени из сопствене крви пацијента, а имају способност да штите хрскавицу и побољшају покретљивост зглобова“, објашњава професор доктор Питер Велинг, са Центра за молекуларну ортопедију и регенеративну медицину у Немачкој.

Широм света ова тапија је до сада примењена 400.000 пута.

„Клиничка испитивања су показала да ова терапија: ублажава болове, смањује упалу, повећава покретљивост, а самим тим и побољшава квалитет живота пацијената. Ово је локална терапија, а то значи да је убризгавамо у болно место. Лекар мора да зна како и где убризгава терапију, мора да стерилише то место. Нежељених реакција готова да нема, али наглашавам да лекар мора да буде обучен за давање ове терапије“, истиче Велинг.

Успех терапије зависи и од тога када се болест открије.


„Дуготрајност и успешност лечења зависи од степена оштећења. Уколико је тежак степен оштећења, тада ова метода не може да замени оперативно лечење. Међутим, уколико је средњи степен оштећења, терапија је успешна“, наводи немачки стручњак.

Професор Велинг је и лекар спортских тимова у НБА, НФЛ, немачкој Бундеслиги. Ипак , његови пацијенти нису само врхунски спортисти.

„Моји најчешћи пацијенти су људи у средњој животној доби. Међутим, међу њима има и врхунских спортиста. Напоменуо бих једног, кошаркаш. Коби Брајант, који је 2012. године хтео да прекине каријеру, дали смо му ортокин и наставио је да игра још четири године. Захваљујући њему ова метода је постала популарна широм света“, каже Велинг.

Ортокин терапија се користи од 2004, а у Србији од 2012. године. Данас у 25 земаља постоји око 500 лиценцираних центара у којима ортопеди, реуматолози, физијатри примењују ову методу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
23° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се