Српске научнице на трагу лека за све болести

Две српске научнице покушавају да створе универзални лек. Оне верују да је то могуће ако испитају деловање микроорганизама у људском телу.

Ако Мирјана и Светлана растумаче како да контролишу микробиоту, многе болести биће као руком однесене. Оне у то чврсто верују, али за почетак – шта је то микробиота?

„Микробиота је виртулени орган, јер није направљен од наших ћелија већ од микробних, углавном је концентрисан у дебелом цреву где се храна ферментише и током те ферментације се прави много метаболита који су корисни за наше здравље“, објашњава Мирјана Рајлић Стојановић са Технолошко-металуршког факултета у Београду.

У пракси његова примена би могла да се упореди са проналаском антибиотика, тврде научнице. Мали изум могао би да помогне да се пронађе лек за бројне болести или поремећаје организма.

„У контексту терапије аутизма ми морамо да знамо најпре шта фали, а сва је прилика да се нешто разликује у композицији деце која имају аутизам и деце која немају аутизам. Уколико ми схватимо да нека бактерија фали, ми је у неком даљем путу можемо додати“, напомиње лекар и биоинформатичар Светлана Бојић.

У Сједињеним Америчким Државама већ се развијају лекови на основу сличних анализа. Код нас две научнице за сада сопственим новцем финансирају истраживања. Да би лакше добиле средства направиле су стартап, недавно проглашен и за један од најуспешнијих. За сада само разговарају са потенцијалним финансијерима.

„Први проблем је што морамо да објаснимо шта је микробиота, код нас је већина инвеститора навикла на ај-ти стартапове, ово наше им генерално звучи супер, звучи им занимљиво, али нису 100 одсто сигурни која је то врста технологије", каже Светлана Бојић.

Микрочип неки пореде и са ЕКГ-ом за срце или детаљним анализама крви. Док чекају на подршку студију приводе крају. У међувремену раде и на другим пројектима. Са једним циљем – да се успешније лечимо.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара