Може ли старење да се заустави, успори, одложи?

Одговор на то питање одувек је био важан, а данас готово да постаје нужан. Женама, али и мушкарцима широм света – боре су постале непријатељ. Не бирају методе како да их се реше. Ипак, радикалне интервенције нису једини избор.

Модерно доба донело је и „антиејџинг“ медицину. Међутим, она није, како многи мисле, само успоравање старења.

„Антиејџинг медицина подразумева велике и озбиљне гране медицине. Постоји антиејџинг гинекологија, урологија, кардиологија, везано за ендокринологију. Ја радим лично естетску медицину и то је само једна десетина од онога шта подразумева антиејџинг медицина. Како пролонгирати здравље изнутра. Јер није довољно имати хијалурон, ботокс или изгледати лепо споља, ако изнутра човек има дисбаланс“, објашњава проф. др Јоана Батсијалоу, специјалиста антиејџинг медицине.

Одговор на то питање има доктор Клод Дале, председник Светске асоцијације антиејџинг медицине.

„Када пацијент дође код мене, прво разговарамо. Причамо о њему, његовим прецима и здравственим проблемима у породици. Потом се раде анализе: крви, урина, пљувачке. Терапија подразумева: физичку активност, витамине, хормоне. Ја се бавим унутрашњем стањем организма“, истиче Дале.

А и она антиејџинг медицина, за коју сви знамо и о којој често говоримо када видимо понеку бору на лицу, напредовала је с годинама.

„Добило се јако пуно технике и препарата. Много су квалитетнији препарати, имају дужи ефекат, природнијег су карактера. Раније су се користили силикони, метилакрил, многовештачких препарата. Сад је то скоро избачено и сматра се демоде да то неко ради“, каже Батсијалоу.

Сваки пацијент је прича за себе, поручују они који брину о нашем здрављу и лепоти.

„Не постоји универзални коктел, не постоје универзалне терапије. У зависности од годишњег доба, другачији су знаци преко лета, другачији су преко зиме, у зависности од тога да ли неко пуши, да ли пије воду, иде на третмане, излаже се сунцу, иде у сауне, користи јаку шминку...“

Да бисмо и у познијем добу сачували здравље и лепоту, стручњаци саветују да већ са 25 година променимо начин живота. Престаните да пушите, здраво се храните. Редовно вежбајте. Спавајте најмање седам сати дневно.

И све то није довољно, али јесте неопходно.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се