Вежбајте јер су врат и кичма на удару због мобилног телефона

Хирурзи указују на чињеницу да је у порасту број пацијената са боловима у врату и горњем делу леђа, а да је узрок тога лош став тела изазван дуготрајним коришћењем мобилних телефона. Упозоравају да би зато данашњи осмогодишњаци на операцију врата или кичме могли већ са 28 година!

Вежбајте јер су врат и кичма на удару због мобилног телефона Вежбајте јер су врат и кичма на удару због мобилног телефона

Деца и млади у Србији имају све чешће здравствене проблеме који су некада били карактеристични за одрасле. То је последица тога што не вежбају довољно, много више времена су испред компјутера или надвијенa над мобилним телефоном.

Драган Томашевић из Савеза за рекреацију и фитнес Србије каже да ситуација није ружичаста и да резултати истраживања, које је пре две године спровео Републички завод за спорт и медицину спорта, показују да је у Србији проценат деце са равним стопалима и повећаним дијабетесом застрашујућ.

„Ми као држава и посебно струковане организације као што је Савез за рекреацију и фитнес Србије морамомного да урадимо на едукацији и на поспешивању свих облика вежбања, најпре рекреације пошто се преко рекреације обраћамо најширим друштвеним групама“, нагласио је Томашевић.

У школама је уведено обавезно вежбање сваког дана 15 минута. Учитељи контролишу, али нека деца вежбају, нека не. Постоје и вежбаонице на отвореном, трим стазе у парковима тако да за физичку активност и бригу о здрављу нису неопходни ни скупа опрема ни много новца.

„Последњих година примећен је огроман помак у доступности бесплатних простора за рекреацију како трим стаза, тако и полигона за функционални тренинг. Такође, експанзија фитнес клубова омогућила је да на готово сваком ћошку има простора за вежбање где често за цену кафе у кафићу може да се вежба два сата у врло квалитетним условима и под надзором стручних лица“, истакао је Томашевић.

Према његовим речима, справе и простор се могу обезбедити новцем, али је једна од најважнијих ствари стручни рад, јер, нажалост, било је у прошлости случајева неадекватног стручног рада, па самим тим и негативних ефеката.

Најбоље је вежбати сваког дана, поручује Драган Томашевић, али, уколико то није могуће, минимум је три пута недељно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара