Очни прегледи путем интернета нису безбедни, тврде стручњаци

Амерички офталмолози упозорили су на нову технологију која омогућава пацијентима да добију рецепте за наочаре и контактна сочива путем интернета.

Присталице тих онлајн очних прегледа тврде да су лаки и да штеде новац, али људи из струке тврде да се без потпуног, директног прегледа лекара не могу превидети потенцијални здравствени проблеми, те да пацијенти који не иду лекару могу бити изложени ризику за који не знају.

Више од 10 америчких држава је протеклих година регулисало онлајн прегледе, према подацима Америчког удружења оптометриста. У Вирџинији, на пример, они који пружају услуге онлајн очног прегледа морају да испуне одређене стандарде заштите клијената, док је у Јужној Каролини прошле године забрањено давање рецепата за наочаре или сочива само на основу онлајн прегледа.

Посланик у Представничком дому у Конектикату Кевин Рајан поднео је предлог закона који прописује обавезан лични преглед специјалисте да би пацијент добио рецепт за сочива.

Рајан истиче да специјалиста утврђује одговарајућа сочива и проверава очни притисак и опште здравље ока да би утврдио да ли има неке болести.

Онлајн тестови су „недоказани и нетестирани“, сматра Рајан и додаје да је било примера да су пацијенти добили погрешне рецепте.

Чикашка компанија „Оптернатив“ обавља прегледе који трају 15 минута. Пацијент говори шта види на екрану рачунара, са удаљености око три метара, користећи паметни телефон као даљински управљач. Офтамолог затим прегледа резултате теста и претходни рецепт који је пацијент добио.

Процедура кошта 40 долара за рецепт за наочаре или сочива, а 60 долара за обоје, док класичан преглед кошта у просеку 127 долара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара