Читај ми!

Прслуци с вентилаторима – ново средство за преживљавање летњих врућина

У Земљи излазећег сунца шири се употреба необичних прслука са вентилаторима, који сатима расхлађују цео торзо.

У Јапану, као и у пуно других држава, климатске промене су учиниле да лета буду прилично несносна. Острвска држава ових дана бележи температуре од близу 40 степени Целзијуса, а и иначе је позната по високој влази која често прелази 80 одсто, те чињеници да температуре лети не опадају осетно ни ноћу ни током ретких киша, због чега је посебно тешка за живот током најтоплијег доба године.

Зато расте и број иновација чији је циљ да становништву олакшају подношење врућина и спарине. У Јапану већ дуго, поред традиционалних лепеза, постоје специјалне крпице за брисање зноја које су натопљене течношћу која снажно расхлађује кожу, као и мини расхладни јастуци за врат, који се користе ноћу током спавања или се могу пресавити и носити током дана.

Током епидемије коронавируса, у продаји су се појавили ручни мини вентилатори с више брзина, који се пуне струјом преко компјутера или портабл акумулатора и одмењују традиционалне лепезе од папира, штедећи корисницима труд који захтева махање.

Спас од паклених врућина

Овог лета, међутим, нарочито у очи упада ширење новог производа намењеног расхлађивању тела. Реч је о прслуцима који у висини бубрега садрже два вентилатора. Њих напаја велика батерија смештена у висини појаса, која омогућава хлађење у трајању од више сати. 

Прслуци су дизајнирани тако да усмере ваздушне струје које производе вентилатори нагоре, према врату и око торзоа и да добро пријањају како не би дошло до смањивања расхладног ефекта. Рекламирају се као радна одећа која умањује температуру која се осећа на кожи и до 12 степени.

Прслуци (и јакне) с вентилаторима пре свега су намењени грађевинским радницима, који лети морају да проводе много времена на отвореном. Они су, међутим, све популарнији и међу другим професијама и слојевима становништва – усвојили су их редари и чувари, туристички водичи и преводиоци, па и други грађани, који их користе при одласку на пикник, утакмице или обиласку туристичких атракција.

Праве се од полиестера и премазани су супстанцама које драстично умању продор ултравиолетних зрака, те могу да се перу у машинама (наравно, након што се уклоне вентилатори и електричне компоненте). 

Цене прслука варирају у зависности од капацитета батерије која напаја вентилаторе, који се улажу у леђне џепове с отворима на споља, снаге вентилатора и укупне тежине, при чему су скупљи модели који су лакши. При тренутном курсу, у условима када је европска валута врло јака у односу на јапански јен, прслуци са вентилаторима и батеријама обично коштају између 50 и 80 евра.

Батерије могу да се пуне не само директно из утичнице, већ и из компјутера и паметних телефона, а јапански потрошачи осим тежине и дужине трајања батерије, прслуке бирају и према томе колико буке праве њихови вентилатори.

субота, 01. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије