Читај ми!

Мени а ла карт у Зоолошком врту – кенгури мељу салату, нилски коњ лубеницу, а слоница Твиги обожава двопеке

Постоји једно место у Београду, где неколико особа, свакога дана, спреми на хиљаде оброка и то то тако да угоде свим становницима Зоолошког врта у Београду.

Једно је од омиљених места у Београду, нарочито деци. У Зоолошки врт долазимо да уживамо са животињама, сликамо се и сазнамо нешто ново. Они који овде раде, имају пуне руке посла, али кажу и љубави.

Споменка већ 27 година, заједно са колегама, дневно исецка, припреми, скува и сервира на килограме меса, воћа и поврћа.

„Ја од 6 сати до пола 11 константно, без престанка, спремам храну. Није то неки тежак физички посао, али је захтеван и треба време и да се води рачуна. Кажу то су животиње, па можемо лако, али не, ми улажемо пуно труда и рада“, наводи Споменка Доброта, куварица у ЗОО врту у Београду.

Храну набављају из ланца маркета, који сваког дана достављу свеже вишкове доброг квалитета. Овде је, кажу, као у свакој породици сви имају неке жеље. Кенгури дневно поједу око 30 салата, а обожавају и кекс. Нилски коњ поједе целу лубеницу.

„Имамо специјалисте, као што су ирваси, којима се посебно купује сушена маховина и даје за исхрану. А имамо и посебне животиње, као што су винторози који спадају у велику породицу звери, поједу дневно по шест килограма воћа“, објашњава Кристијан Овари, биолог у ЗОО- врту Београд.

Слоница Твиги поједе, у шали кажу, тоне двопека.

„И то смо искористили када смо је учили да даје своје ногице да бисмо могли турпијати нокте. Тако да Твиги за мало парче двопека, вољна је да нам да све четири ноге да би се маникир и педикир одрадио“, додаје биолог.

Пингвини воле да јуре рибе по базену. Алигатор Муја има спорији метаболизам па му је довољан један оброк у 14 дана.

Највећи прождрљивци у ЗОО-врту су, кажу, мајмуни. И веровали, или не, најмање воле банане.

„Прво им морате дати намирнице које не воле да једу, да би после појели оно што воле, јер ако бисмо радили обратно они би бирали искључиво оно што воле. У случају да нешто падне доле, само га погледају и само што не кажу: ‘Фуј, не пада ми напамет, па то је пало доле.’ Тако да су неким моментима права размажена деца“, открива Кристијан Овари.

Кристијан каже да ниједна животиња нема привилегије.

„Не могу да имам фаворите, ја сам увек тамо где сам најпотребнији и увек сам ту за све животиње“, додаје.

Ипак, чини се да није баш тако.

„Ја волим све птичице. Ово је за њих ситније, ја то њима све са љубављу и неком привилегијом то припремим“, каже Споменка Доброта.

И наравно, увек постоје и они који једу ноћу. Ако и ви волите да једете ноћу, знајте да то раде и ракуни. Они се, кажу, буде увече, углавном, мрзовољни и гладни.

четвртак, 23. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара