Читај ми!

Прокупац – најважнија аутохтона винска сорта грожђа у Србији има свој дан

У октобру се већ шест година обележава Међународни дан прокупца, најважније аутохтоне винске сорте црвеног грожђа у Србији, уз бројне манифестације, стручне радионице и дегустације.

Караван прокупца кренуо је с намером да се о аутохтоној сорти грожђа разговара у њеној постојбини – у Топлици, Александровачкој Жупи и у Шумадији.

„Прокупац је сорта која је била заборављена и запостављена, а дубоко је везана за вински идентитет Србије и винари су почели последњих година полако да је враћају у живот. Овом манифестацијом смо се потрудили да им дамо мало ветра у једра“, наводи Игор Луковић, вински критичар.

„У Шумадији имамо тренутно седам винарија које производе прокупац. Иначе, тренд у свету је да се раде вина од аутохтоних сорти. И ми смо у Шумадији то препознали“, наглашава Зоран Драгољевић, вински експерт

Да није било виноградара из Централне Србије, а посебно из Александровачке Жупе који су сачували прокупац у старим засадима, а потом од њега правили и вино, ми не би данас имали  много тога да понудимо.

Да прокупац није запостављен, данас би имао третман као италијански Сан Ђовезе, од кога се праве призната вина у свету.

„Даје једно здраво грожђе, добро вино. Међутим, због погрешних тумачења од раније, сматрало се да то грожђе, да се праве вина за масовну употребу. Технологија је напредовала, испоставило се да од тога грожђа може да се направи једно квалитетно, и да кажем, врхунско вино“, тврди Миломир Милосављевић, винар из Бучја код Трстеника.

Да су српски винари урадили добар посао потврђено је и признањима на Међународним такмичењима за вина од прокупца из сопствених засада.

„Тек сада се озбиљно ради на клонској селекцији, али морамо да будемо поштени да смо тек на почетку. Ми заправо немамо један добар клонски прокупац“, напомиње Горан Тодић, винар из Прокупља.

Садни материјал се често увози из Италије. Зато је следећи корак – јачање позиција српског прокупца на стручњацима Пољопривредног факултета у Земуну.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво