Читај ми!

Касапчића мост – Турци га подигли, Немци срушили, а сада ће поново премошћавати Ђетињу

Својевремено је реку Ђетињу у Ужицу, премошћавало неколико дрвених и камених мостова, а један од њих, Касапчића мост, више од три столећа био је украс и симбол града. Идеја да се на месту некадашњег, током Другог светског рата порушеног моста, уради реплика Касапчића ћуприје, ускоро би могла бити реализована уз помоћ Турске агенције за подршку и развој (ТИКА).

Од Мегдана до десне обале Ђетиње и чувених табана у којима се прерађивала кожа, 1627. године, Мехмед – бег Касапчић, подигао је 54 метра дугачаку и више од 4 метра широку ћуприју, од камена и тесане сиге. Великим водама и бурним временима, складно грађена ћуприја на 5 лукова, одолевала је дуже од три века.

„Овај мост је био један од најлепших камених мостова у Србији и један од симбола града Ужица. Подсећа на чувени мост у Вишеграду и у себи има и османске градитељске карактеристике али такође у својим сводовима има и готског стила“, наводи Немања Обрадовић, кустос НМ Ужице.

„Касапчића мост био је централни мост, и тај мегдан и улица која је ишла на џаду према Бајиној Башти, то је била главна ужичка улица дуго времена“, каже хроничар из Ужица Предраг Ковачевић.

Уз писана документа и по неку фотографију, сведочанство о Касапчића мосту кога су Немци срушили током повлачења 1944. године, је и ова мермерна плоча са посветом која се чува у Народном музеју у Ужицу.

Вишегодишње настојање да се репликом Касапчића ћуприје, изнова споје обале Ђетиње, сада је на корак од реализације жеље и раније покренуте иницијативе историчара и Ужичана.

„Он ће бити толико користан, као што је био кроз векове, сада ће Ужицу бити користан ко пешачки мост“, каже хроничар Ковачевић.

„Пројекат за изградњу Касапчића моста урађен је пре три године и тада је већ био прослеђен у турску агенцију ТИКА. Због епидемиолошке ситуације, то је све одложено тако да очекујемо већ крајем ове или почетком следеће, изградњу реплике Касапчића моста“, истиче градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић.

Уз средњовековну тврђаву чија реконструкција је у току, нови, пешачки мост, био би најкраћа веза између десне обале реке и центра Ужица, али и још једно сећање на драгуљ из богате баштине града.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара