Лопови украли реплику Сатјартијеве Нобелове награде

У Њу Делхију су лопови провалили у дом индијског добитника Нобелове награде за мир 2014. године Кајлаша Сатјартија и украли реплику његове награде, саопштила је полиција.

Полицијски званичник Ромил Бања открио је Ројтерсу да је реплика украдена из дома активисте за дечја права у јужном Делхију, у јутрашњој пљачки.

Осим реплике, украдени су и други поклони и признања, истакао је Ракеш Сенгер, директор покрета „Бачпан бачао андолан“ (Спасимо детињство), којег је основао Сатјарти.

Сатјарти је у време провале био на путу, па није био доступан за коментаре.

Његова Нобелова награда била је у палати индијског председника Пранаба Мукерџија, пошто је Сатјарти одлучио да је поклони нацији 2015. године.

Сатјарти (63) је одустао од каријере инжењера електронике 1980, како би започео борбу против запошљавања деце. Од тада је водио безброј мировних протеста и демонстрација како би привукао пажњу на страдања деце експлоатисане за финансијску добробит.

Слично се догодило и с Нобеловом наградом коју је својевремено добио чувени индијски песник Рабиндранат Тагоре, који је то признање добио 1913, а и награда и сертификат украдени су 2004. из институције коју је основао Универзитет „Вишва Барати“ у Западном Бенгалу. Никада нису пронађени.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 24. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије