Мрмот Фил најављује још шест недеља зиме

Најпознатији амерички мрмот Фил изашао је у зору из своје јазбине у Пенсилванији, угледао своју сенку и тако, по веровању, „прогнозирао“ још шест недеља зиме за становнике Северне Америке.

Мрмот Фил најављује још шест недеља зиме Мрмот Фил најављује још шест недеља зиме

Сваког 2. фебруара, од 1887. године, у месту Гоблерс Ноб у америчкој савезној држави Пенсилванији окупе се људи ишчекујући да Фил „прогнозира“ да ли ће бити још зиме или стиже пролеће, преноси АП.

Легенда и обичај каже, ако је данашњи дан сунчан, те Фил види своју сенку када изађе, становнике Северне Америке очекује још шест недеља оштре зиме. У супротном, пролеће стиже раније.

Према подацима који ипак нису сачувани за свих 130 година, мрмот је 103 пута „предвидео“ да ће зима потрајати, а 18 пута, укључујући прошле године, да ће се брзо завршити.

„Ако је веровати Филу, који ипак може да погреши, ове године ће зима потрајати“, сматрају мештани.

На брежуљку у Гоблерс Нобу, 105 километара североисточно од Питсбурга, сваке године окупи се неколико хиљада знатижељника који чекају да Фил „предскаже“ време. Локалне власти су за све који су упркос хладном времену дошли да виде Фила, организовале музичку забаву и ватромет инспирисан Звезданим стазама.

Обичај су у САД донели Немци, којима је прогнозу прорицао јазавац. Потомци Холанђана у Пенсилванији су јазавце заменили мрмотима, који су били бројни у том делу САД.

Ова традиција предвиђања краја зиме постоји широм света, а у Србији се 15. фебруара очекује да ли ће мечка изаћи из зимског брлога.

Дан мрмота постао је планетарно популаран кад је снимљен истоимени филм с Билом Маријем у улози човека који док као репортер извештава о Филу непрекидно проживљава исти дан.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се