Хитлерова родна кућа ће бити срушена!

Родна кућа Адолфа Хитлера у месту Браунауу биће срушена како би се спречило да постане „неонацистичко светилиште“, објавио је данас аустријски министар унутрашњих послова Волфганг Соботка.

„Хитлерова кућа ће бити срушена. Могу да остану темељи, али ће на њима бити изграђена нова зграда. Тај објекат ће бити коришћен у хуманитарне сврхе или ће га користити локалне власти“, рекао је Соботка за аустријски Пресе, пренела је агенција АФП.

Аустријска влада донела је половином јула одлуку о одузимању родне куће Адолфа Хитлера у месту Браунау од њене власнице.

Влада је прихватила предлог Соботке да се здање одузме власници, са којом није било могуће постићи договор око даље судбине куће.

У влади, међутим, не мисле сви да би кућу требало срушити.

Соботка је раније рекао да је зграда стављена под заштиту државе за време Трећег рајха и да то не би требало данас да важи.

Идеју Соботке о рушењу родне куће Хитлера у Браунауу подржала је Јеврејска заједница у Аустрији.

Кућа се налази надомак главног трга, а у њој је Хитлер провео три године.

Одлука о одузимању куће донета је како би се спречило да то здање буде место које би привлачило неонацисте.

Министарство унутрашњих послова од 1972. године изнајмљивало је од власника ту кућу, плаћајући 4.800 евра месечно кирије за 800 квадрата.

Власница је одбијала више понуда откупа зграде и она ће сада добити обештећење.

Породица актуелне власнице продала је ту кућу 1938, након Аншлуса Аустрије, Национал-социјалистичкој странци за добру своту новца.

Према документима нацистичке партије, Хитлеров лични секретар Мартин Борман кућу је купио за тадашњих 150.000 рајхсмарака, што је била четворострука вредност здања у то доба.

Породица актуелне власнице је 1954. повратила кућу плативши 150.000 шилинга, што је био само један делић своте коју је за здање платила нацистичка странка.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
26° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије