Фотографије српских аутора у Музеју МОМА у Њујорку

Одбор за фотографију Музеја модерне уметности (МОМА) у Њујорку једногласно је одлучио да 10 фотографија пројекта „Деи лечи“ Боре Виторца и Драгољуба Павлова, откупи и уврсти у колекцију овог музеја, пренео је данас „Арт магазин“.

„Одушевљени смо што се овај далекосежни и далековиди рад сада налази у нашој музејској колекцији“, пише у допису из МОМА.  

Више од 40 црно-белих фотографија, након скоро пола века од настанка, сведоче о постојању вишегодишње праксе уличних акција, интервенција у урбаним и руралним просторима, режираних и нережираних догађања, омажа познатим уметничким делима и ауторима, зачецима боди-арта и хепенинга, на трагу изједначавања и спајања живота и уметности, наводи овај магазин.

Откриће архивске фото-документације о раним примерима праксе иницијалног перформанса, аутора Боре Виторца и Драгољуба Павлова, могуће је, у контексту развоја уметничких идеја шездесетих и седамдесетих година у Новом Саду и Војводини, сагледати као прворазредан догађај.

У времену доминације уметности социјалистичког реализма, Виторац и Павлов деловали су у потпуној анонимности, као апсолутна маргина.

Њихов рад није био намењен галеријама и другим јавним просторима, предвиђеним за објаву неке уметничке праксе.

Ово је најзначајније међународно признање Виторцу и Павлову након представљања на шест страна у часопису "Art in America".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије