Изложба „Благо Сингидунума“ у Конаку књегиње Љубице

У наставку говоримо о томе каква је била мода и какав се накит носио на нашим просторима пре више од 1.600 година? На изложби „Благо Сингидунума“, која се сутра отвара у Конаку кнегиње Љубице, биће приказан накит од племенитог метала, драгог и полудрагоог камења, који су носили грађани Београда, односно тадашњег Сингидунума, у време Римског царства.

Ово је тек мали део фонда збирке за антику Музеја града Београда, који живописно говори о култури и моди и грађана Сингидунума. На накиту доминирају симболи, попут лава, змијски облици, симболи богова.

„Људи су бирали мотиве према себи према својој љубави, опредељењу и веровању. Да ли је то посао који раде, или посао који се труде да буде успешан или једноставно верују у Асклепија, бога здравља, који ће му помоћи да оздрави онда ће он носити симбол урезаног Асклепијевог лика, или ће на прстену бити једноставно исписан текст: 'Буди срећан!' или 'Живи с љубављу'. Дакле то су те једноставне ствари које се срећу и данас“, објашњава Славица Крунић, музејски саветник.

„Ово огледало нађено је у центру Београда у близини Педагошког музеја. У грбу поред огледала овог бронзаног пронађена је и ова коштана игла за косу“, каже Крунићева.

У римско доба накит је био веома цењена и ретка драгоценост, која је власнику доносила срећу и благодет.

„Изложба је важна јер ми сада имамо прилику да на један тако крајње интиман начин повежемо данашње време са тим када је овај град постао, знамо да су град први подиглу Римљани и кроз тај племенити материјал накит који носи те поруке ми можемо да направимо паралеле са тадашњим и саданашњим друштвом“, истиче Милорад Игњатович, виши кустос музеја.

Изложба на којој ће бити приказано око 200 антиких предмета Конаку кнегиње Љубице биће отворена до 15. јануара.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 20. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара