„Терор“ Британске империје пронађен после скоро 170 година потраге

Британски брод „Терор“, који је последњи пут виђен 1845. године на почетку мисије истраживања Арктика, пронађен је у потпуно очуваном стању у леденим водама Северног пола.

„Терор“ и „Еребус“, који је био водећи брод трагичне експедиције сера Џона Френклина, напуштени су након што су остали заробљени у леду током покушаја Краљевске морнарице да истражи Северозападни пролаз.

Свих 129 људи Френклинове експедиције је умрло, а то је била најгора несрећа која је задесила британску морнарицу током истраживања Северног пола.

Бројне мисије за потрагу су организоване, од којих последња чак 11 година након што су бродови последњи пут виђени. Нажалост, нису откривени никакви трагови, а судбина посаде остала је енигма, која је интригирала генерације историчара, археолога и авантуриста.

Коначно, јуче је тим „Арктичке истраживачке фондације“ пронашао олупину, а у њу ушао и са малом подводном сондом на даљинско управљање.

Тако су се, без икакве сумње, уверили да се ради о „Терору“, а велики број направљених фотографија сведочи да је брод потпуно очуван.

„Терор“ је био артиљеријски брод, који је дизајнирао Хенри Пик, који је носио два минобацача - од 330 милиметара (13 инча) и 250 милиметара (10 инча).

Учествовао је у неколико битака у Рату 1812. године, између САД и Британске империје, а службовао је у Медитерану 1820-их година.

Након што је повучен из војне службе, постао је брод за истраживачке експедиције на Северни пол. Коришћен је у експедицији Џорџа Бека (1836-1837), Росовој експедицији (1839-1843) и, већ поменутој, трагичној експедицији сера Џона Френклина 1845. године.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
16° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије