„Kрвава река“ усред Сибира

Мештани сибирског града Нориљска били су шокирани када је вода у локалној реци Далдикан изненада поцрвенела, a власти су убрзо покренуле истрагу о узроку тог инцидента.

Река Далдикан изгубила је своју природну боју, а фотографије реке црвене као крв убрзо су освануле на друштвеним мрежама.

Министарство за екологију Русије потврдило је да је обавештено о загађењу реке „непознатом хемијском супстанцом“, наводећи да је узрок те необичне појаве највероватније отпад из оближње фабрике, највећег светског произвођача никла и паладијума.

Локално становништво је путем друштвених мрежа навело да је извор црвене боје металуршка фабрика у власништву регионалног конгломерата „Норилск Никел".  

Град Нориљск кроз који протиче Далдикан је индустријски центар и један од најзагађенијих градова Русије.

Стручњак за рударство Дејвид Чејмберс проучавао је фотографије и за Verge рекао да је боја „веома типична за отпад из рудника“. Чејмберс наводи да је колорација вероватно узрокована оксидизованим садржајем гвожђа у кругу фабрике.

Научници напомињу да је вода реке потенцијално токсична и да представља претњу локалном становништву. Мештани су у јуну пријавили да је река променила боју, али тај инцидент добио је знатно мање пажње.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 11. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије