Потребна још већа производња органске хране

Други и последњи дан „Органик лајв феста“ у Топчидерском парку протекао је у знаку здраве хране. Одржана је и стручна радионица на којој је потврђена потреба за већом производњом овакве хране. Не само за извоз, већ и за домаће тржиште, на коме је упркос вишој цени, веома тражена.

Пензионери, спортисти, родитељи са малом децом - Београђани који држе до свог здравља по намирнице за недељни ручак отишли су на „Органик лајв фест“.

Оваке манифестације, уз органске пијаце су полигон на коме произвођачи из целе Србије представљају своје производе и начин на који раде - без пестицида, хербицида и других хемијских средстава, углавном ручно и са много љубави.

Многи од њих су постали пољопривредници пре десетак година. Илија Травар је 2012. колегама у Министарству спољних послова саопштио да напушта посао јер је купио имање у Соко Бањи, на коме ће узгајати кромпир, парадајз, тиквице.

„Били су изненађени. Нисам се покајао. Ово радим из убеђења и знам да не грешим. Још је мало тешко живети искључиво од овога, али то је процес који се дешава у Србији и ићи ће на боље у сваком случају“, каже Травар.

„Мој мотив је био да имам здраву храну за моју децу. Што се после пет година испоставило као тако будући да моје ћерке иду код лекара само на систематски од када једу органску храну“, објашњава Драгица Остојић.

Прошле године органска пољопривреда заснована је на 60 одсто више земљишта у односу на годину пре. Стручњаци кажу да би било боље када би се избегли многи администартивни и проблеми набавке

„Проблеми су недовољна количина садног материјала и семена. Наши произвођачи се онда довијају, па онда траже дозволе што је исто процедура, скупо и компликовано“, истиче професорка Снежана Ољача са Пољопривредног факултета у Земуну.

Ретко који концепт као органска пољопривреда спаја лепо и корисно. Произвођачи могу да рачунају на бољу зараду, а потрошачи на здрав и нутритивно вредан залогај. Стручњаци органску производњу посебно препоручују малим породичним газдинствима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије