Признати часопис за архитекте похвалио пројекат Савског шеталишта

Престижни светски часопис за архитекте „Мондо арк“, објавио је текст у којем стручњаци оцењују да је Савска променада у Београду - фантастично урађена.

Лист наводи да је међународно чувена британска компанија за инжењерски консалтинг, пројектовање инфрастуктуре и животне средине "Buro Happold", у сарадњи са архитектама компанија RKTL и CWA, развио стратегију за београдску обалу Саве, како да од напуштеног дела града направи прометан и привлачан крај града.

Лист наводи да то решење представља „квалитет који до сада није виђен у овим крајевима“, а обезбеђује одржив енергетски и иновативан дизајн уличне расвете.

Циљ познатих светских аритеката, дизајнера расвете и инжењера је био да Савска променада постане „узор и пример савременог дизајна и технологије“.

Први сегмент у стварању тог пројекта је било уклапање у панораму града која укључује и древне бедеме, а да ипак буде прогресивно решење које ће бити концентрисано на потребе људи.

Променада је компромиснно уклопила утиске шетача, потребе бициклиста, моториста, околних станара, а да при том није изгубиула ноту романтике која погодује дневној и ноћној посети тог дела приобаља.

Улична расвета Савског шеталишта је испунила сва та очекивања, као и аспект економичности.

Наиме, коришћена је ЛЕД технологија која се прилагођава добу дана и временским условима.

Посебна пажња је усмерена на тип светиљки како би се избегло „уперено светло“ и обезбедило „осветљавање ноћи“ наводи угледни часопис.

У обзир је узета и ширина улица, минимализовање загађења и распоред расвете којим су задовољене све потребе.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 30. мај 2024.
18° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије