Најстарија сложна браћа подно Јастрепца

Три брата, 93-годишњи Милосав, четири године млађи Миодраг и 86-годишњи Михајло најстарији су житељи Буковице, села подно Јастрепца. Никада се нису посвађали, а раздвајали на кратко, у време ратова. Нису се судили, несебично су помагали комшијама. И данас су пример у слози и раду.

Док су били у снази, обрађивали су земљу и одлазили на планину да чувају стоку. И данас су вредни, припомогну колико могу. Ред се зна. Доручак код Мије, средњег брата, где до подне евоцирају успомене на младост и живот у заједници када их је под једним кровом било четрнаесторо.

„Знао се ред као у војсци. Знало се ко ће шта да ради на сутрашњи дан. Још имамо капитал и то је'мо“, истиче Милосав Мина Јовановић.

Брине их што се у селу не живи као некада. Мењају се навике, а земља се мање обрађује.

„Ми сељаци идемо у пекару, да купимо леба. То нема нигде. Оволика наша богавштина, Бога ти. Ми смо носили и сира и кајмак, ракију и дрва да узмемо паре у Крушевац. Сад дајемо у Крушевац паре“, јада се Миодраг Мија Јовановић.

Љуте се и на младожење који би све на готово, да им други доводе невесте.

„Нису ме хтеле девојке. Ја сам гледао где ћу, шта ћу. Имала једна на брдо, негде 150-200 метара. Ја отиднем и украдем је, свучем одозго и то ми је био највећи допринос“, додаје Михајло Каја Јовановић.

Однедавно су сва тројица удовци. Утеху налазе у бројном потомству, од деце до чукунунучића.

„Помажем деки да се обрије“.

„Ја помажем деки, мом прадеди, доносим му пруће да плете корпе“.

„Дека нам прича пуно прича како је проводио време раније“, причају унуци и праунуци.

„Ти не знаш шта је ту помрло и изгинуло. И нас држи нешто, шта нас држи, не знам“, каже Миодраг Мија Јовановић.

„Чекам параунука да оженимо. Рекао ми је деда не смеш да умреш док се ја не оженим. А што? Чики си водио коло и мени да водиш. И не смем да умрем“, објашњава Михајло Каја Јовановић.

Славу и Богомоље су увек поштовали, пост и причест у цркви примали, како се од старина у селу чини. Зато су, тврде, и у овим годинама живи и за своје године и те како витални.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 29. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије