Пронађени људски остаци у Берлину, сумња се да су припадали Менгелеовим жртвама

Археолози су пронашли велики број људских остатака у близини некадашњег института у Берлину у којем су нацистички научници спроводили истраживања на деловима тела жртава из логора смрти Аушвиц, која им је слао нацистички доктор Јозеф Менгеле.

Стручњаци су испитали градилиште у Далему, престижној четврти Берлина, где су током радова на изградњи Слободног универзитета 2014. године пронађени делови људског скелета.

„Велики број пронађених људских остатака припадао је деци", рекла је професорка Сузан Полок, која је предводила тим истраживача.

Људски остаци, пронађени 2014. године, нису идентификовани, а нови проналазак отвара могућност да истраживачи сазнају више о идентитету жртава и околностима под којима су сахрањене.

Место на ком су пронађене људске кости, сломљене лобање, вилице, пршљенови и друго, налази се око 100 метара од зграде где се током Другог светског рата налазио Институт Кајзер Вилхелм за људско наслеђе и еугенику.

У институту су у време нацистичке Немачке прикупљани људски остаци из немачких колонија, на којима су потом рађена истраживања.

Мисија нацистичког доктора Јозефа Менгелеа, названог „Анђео смрти“, била је стварање супериорне расе која би чинила становништво Трећег рајха.

Менгеле је спроводио истраживања над затвореницима у нацистичком логору Аушвиц од маја 1943. до јануара 1945. године, када је побегао пред напредовањем Црвене армије. Умро је на плажи у Бразилу 1979. године, у 67. години.

Његов задатак је био да обавља експерименте, открије како генетским путем настају близанци и повећа стопу рађања припадника „аријевске расе", по наређењу Адолфа Хитлера.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво