Потрошња на путовања у свету и даље расте

Упркос слабијој привреди и страховима од терористичких напада, потрошња у свету на путовања и даље расте, мада спорије него раније, саопштио је данас Светски савет за путовања и туризам.

Потрошња на путовања у свету и даље расте Потрошња на путовања у свету и даље расте

Организација која окупља представнике туристичких и саобраћајних компанија с циљем да промовише туризам навела је у извештају да се ове године очекује пораст потрошње на путовања у свету за 3,1 одсто, што је мање од мартовске прогнозе од 3,3 одсто, али боље од светског економског раста који процењује на 2,3 одсто.

Председник Савета Дејвид Сковсил рекао је да макроекономски проблеми много више утичу на путовања него терористички напади.

„Путници неће дозволити да их изоловани терористички напади одврате од путовања“, рекао је Сковсил и објаснио да туристи забринути за безбедност у Француској могу уместо ње изабрати Шпанију или Италију.

Сковсил је рекао да дестинацијама с нападима повезаним с туризмом обично треба две године да се опораве, док је је код других врста напада нормализација бржа.

И друге путничке и саобраћајне организације су такође забележиле мањи раст потрошње на путовања.

Међународна асоцијација за ваздушни саобраћај је недавно саопштила да се, мада више људи сада лети, тај тренд „ублажио од јануара“ и да се проценат заузетих места заправо смањио.

Светска асоцијација за пословна путовања у априлу је саопштила да је смањен број пословних путовања из САД.

Светски савет за путовања и туризам очекује да ће у Јужној Азији, захваљујући снажном расту привреде у Индији, број путовања бити повећан за 5,9 одсто, док ће Латинска Америка имати најлошије резултате – пад од 0,9 одсто, што је углавном последица слабости привреде Бразила.

Североисточна Азија и југоисточна Азија ће имати раст путовања од 4,7 и четири одсто, а Северна Америка од 3,1 одсто, што је на светском просеку.

У Европи ће раст путовања бити испод просечних 2,2 одсто, мада се очекује бољи пораст у Великој Британији која је недавно на референдуму изгласала о изласку из ЕУ. Процењује се да ће значајно бити повећан број посета Великој Британији, посебно због пада вредности фунте, што појефтињује куповину у тој земљи.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво