Завршена тромесечна изложба „Београд Боувију“

Синоћ је затворена велика изложба фотографија Брајана Рашића и радова одабраних београдских уметника после готово три месеца живота у новој Југословенској кинотеци, „Београд Боувију“.

Југословенска кинотека је од 28. маја била домаћин изложбе Београд Боувију, посвећене Дејвиду Боувију, мултимедијалном уметнику и звезди која нас је напустила 10. јануара 2016. године.

Изложба, коју су организовале агенција Превентер и Дизајн Биро из Београда, трајала је три месеца и посетило ју је више хиљада београђана, посетилаца из региона и велики број страних туриста.

Само отварању ове изложбе присуствовало је близу хиљаду људи, што је била готово рекордна дневна посета једне изложбе у Београду. Изложбу Белгрејд ту Боуви чиниле су импресивне фотографије светски познатог музичког фотографа Брајана Рашића и изузетни радови десетак одабраних београдских уметника.

Затварање је било уприличено специјалним вођењем кроз изложбу од стране аутора пројекта – Барбаре Гарчевић и аутора фотографија - Брајана Рашића, који је са Боувијем сарађивао као један од његових званичних фотографа, од 1983. па све до 2006. године.

Како се ова изложба дешавала у Кинотеци, неизбежан је био филмски програм, обзиром да је Боуви имао значајну глумачку каријеру. Тако су филмски програм Београд Боувију чинили десет Боувију најбољих глумачких остварења: Лавиринт, Апсолутни почетници, Бесана ноћ, Срећан Божић, Господине Лоренс, Баскијат, Човек који је пао на Земљу, Глад, Ми деца са станице Зоо, Престиж и Зулендер.

Југословенска кинотека се испоставила као идеалан простор за овакву поставку, јер управо ти велики формати су правили посебну атмосферу на овој изложби, којој су се посетиоци и обожаваоци враћали и по неколико пута.

Последњег дана уместо филма приказан је Боувијев концерт из 1983, са турнеје Сиријус мунлајт. Организатори су током трајања изложбе публици приређивали различите програме, квизове и наградне игре, али је једна од најпопуларнијих акција била слање разгледница инспирисаних Боувијевим стиховима. Више од 100 разгледница Београд Боувију послато је широм света из Југословенске кинотеке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво