Десет милијарди долара потребно за спас Великог коралног гребена

Аустралијска влада мора да уложи милијарду долара годишње током периода од десет година како би смањила загађење воде и спасила Велики корални гребен од климатских промена.

Детаљни извештај и проучавање, објављено у часопису Esturine, Coastal and Shelf Science, утврдио је масовно одумирање живих бића на гребену, истичући као главног кривца загађење из пољопривредних и урбаних средина, као и ефекте риболова и климатских промена.

Аутор извештаја, Џон Броди са Универзитета Џејмс Кук, означио је тренутно издвајање за гребен потпуно неадекватним, преноси Гардијан.

„Ово је последња шанса, Тренутна средства која се улажу за конзервацију гребена су потпуно неадекватна. Или ћете урадити како треба или ћете одустати од гребена. Толико је лоше стање“, навео је Броди.

Са колегом Ричардом Пирсоном анализирао је тренутне планове за спасавање гребена и оценио штету и направио детаљну процену колико би средстава требало уложити да би јединствени екосистем имао шансу да се избори са свим изазовима.

Десет милијарди долара би током периода од десет година морало да буде уложено како би се квалитет воде побољшао довољно да би поново могао да подржи живот, али и издржи утицај климатских промена.

Климатске промене имају драматичан ефекат на гребен, а топлија вода океана узроковала је избељивање 93 одсто Великог коралног гребена ове године, што је најгоре избељивање икада забележено. Томе треба додати да се избељивање на великим површинама пре 1998. године никада није дешавало. 

Способност опоравка корала од избељивања потпуно је спутана због загађивања воде, узрокованог оближњим обимним чишћењем терена, као и одливања ђубрива и пестицида у океан.

Рибарство такође наноси штету због додатног смањивања броја живота у деликатном екосистему, који је потребан да би могао да подржи здрав корал.

„Знамо да је то много новца, али алтернатива је да једноставно одустанемо од гребена. Знамо како ово да изведемо. У ствари, тренутно трошимо врло мало новца и имамо опипљиве резултате. Само нам треба много више новца“, истакао је Броди.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара