Корејска верзија Мојсијевог чуда на острву Ђиндо

Овог априла, као и сваке године, десетине хиљада посетилаца хрле на југозападно јужнокорејско острво Ђиндо са корпама, кофама, будацима и батеријским лампама – под пуном опремом за дуго очекивани лов на морске плодове у „корејској верзији Мојсијевог чуда“.

Реч је о чудесном острвском фестивалу чији је главни догађај природни феномен раздвајања мора – такозвана „корејска верзија Мојсијевог чуда“, при чему се вода не раздвоји на два дела одједном, као у библијској причи, већ се повуче на сат времена услед дејства плиме и осеке, преноси јужнокорејска агенција Јонхап.

Када се вода повуче, иза себе оставља морско дно у дужини од 2,8 километра и ширини од 40 метара, које се онда, као на длану, пружа пред посетиоцима жељним авантуре.

Тада крећу у лов, копајући по меком, влажном песку у потрази за свежим шкољкама, морским растињем, малим хоботницама и другим плодовима мора.

„Не знам колико ћу морских створења ухватити, али ово је изузетно узбудљиво“, каже Ли Ђи-хје, студент који је допутовао са друге стране земље да би уживао у фестивалу на плажи.

За „морским благом“ трагају и групе средњовечних жена, које подсећају на калифорнијске копаче из времена „златне грознице“, док брижни родитељи причвршћују деци непромочиве чизме, бесомучно понављајући стара, добра, безбедносна правила.

И док скупљачи грозничаво копају, организатори журно настоје да их све на време повуку док вода поново не надође, наводи Јонхап.

Море се овде обично повлачи два пута на дан – једном рано ујутро и једном увече, мада се време плиме и осеке незнатно мења на месечном нивоу.

Годишњи фестивал на острву Ђиндо понос је и дика острвљана и суседних градова провинције Јужна Ђеола, а један од је од десет најпопуларнијих фестивала у региону на листи Министарства културе, спорта и туризма, закључује јужнокорејска новинска агенција Јонхап.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се