Индијска влада ће се одрећи великог дијаманта с британске круне?

Индија треба да се одрекне великог дијаманта који деценијама потражује од Велике Британије, рекли су данас представници индијске владе Врховном суду.

У образложењу пише да тај драги камен није био украден, већ дат бившем колонијалном господару, преноси Ројтерс.

Један од највећих дијаманата на свету, 105-каратни „Кох-и-Нор“, део је британске круне већ 150 година и данас стоји на круни краљице Елизабете Друге.

Дијамант био је у центру дипломатских расправа, са много захтева у Индији да Британија врати дијамант како би се искупила за своју колонијалну прошлост.

Међутим, влада премијера Нарендре Модија данас је пред индијским Врховним судом навела да Индија треба да се одрекне таквог потраживања, јер је драгуљ дат Британцима као поклон једног од индијских краљева, махараџе Ранџите Синга, 1851. године.

„Дијамант није украден, нити силом узет“, изјавио је владин адвокат Рањит Кумар пред Врховним судом.

Индијски активисти који се залажу за враћање „Кох-и-Нора“ у земљу, сматрају да је то један од многих антиквитета однетих из Индије током колонијалне владавине.

„Британски владари су пљачкали Индију, а наша влада прави грешку не подржавајући наше захтеве“, рекао је Нафис Ахмед Сидики, који је обратио Врховном суду петицијом са захтевом да се дијамант врати.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво