Једличка спрема пробој хрватске блокаде

Чех Вит Једличка, председник „микродржаве Либерланд“, најавио је да ће ускоро пробити полицијску блокаду Хрватске, која је блокирала приступ подручју од седам квадратних километара на десној обали Дунава.

Једличка је пре тачно годину дана, на површини од седам квадратних километара између Хрватске и Србије, прогласио још непризнатом фиктивном државом под називом Либерланд.

Као оснивач Либераланда, Једличка је тада позвао све поштене људе да му се придруже уз мото „живи и пусти друге да живе“.

Једличка и његови министри на пољу недалеко од Либерланда овог лета планирају да организују велику „државну прославу“.

„Биће то велики медијски догађај. Позваћемо 5.000 људи, укључујући и врхунске уметнике који подржавају Либерланд. У организацији нам помаже и неколико организатора фестивала. Мислимо да би то могао бити тренутак када ћемо заиста преузети контролу над територијом. Не постоји начин како у томе зауставити 5.000 људи“, открива Једличка, пренео је Index.hr.

Упитан прича ли о непријатељском преузимању, Једличка одговара како би Хрватској било боље да свим учесницима фестивала да „зелено светло“ за улазак у Либерланд.

„Уверени смо како ћемо прећи границу. Погледајте како избеглице то данас лако чине. Не постоји ништа што може зауставити 5.000 људи да пређе границу“, каже Једличка.

Пре годину дана, Једличка је рекао да је циљ ове такозване нове државе формирање друштва у којем би поштени људи требало да просперирају без неефикасних државних регулатива и такси.

Један од разлога за оснивање Либерланда је, како је навео, и јачање утицаја владиних и невладиних група у пословању и животима људи.

Оснивачи су, иначе, инспирисани земљама као што су Монако, Лихтенштајн или Хонгконг, објашњава Једличка.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво