Ратни херој одбијен за компензацију јер није довољно патио

Поручник Бертрам „Џими“ Џејмс провео је годину дана у концентрационом логору „Захсенхаузен“ након великог бекства британских пилота из логора „Сталаг Луфт III” марта 1944. године. Упркос свему томе, британска влада одбила је да му после Другог светског рата исплати компензацију.

Као један од учесника такозваног Великог бекства из логора „Сталаг Луфт III“, о чему је касније снимљен истоимени филм, Џими је провео пет месеци у самици у немачком логору „Захсенхаузен“ након што су он и још неки савезнички официри ухваћени и поштеђени погубљења.

После пет месеци је пуштен из самице, али био приморан да ради и живи у нечовечним условима и излаган је редовној психолошкој и физичког тортури.

Британска влада му је 20 година касније саопштила да нема право на компензацију због нацистичког прогона, а као разлог је наведено да није довољно патио.

Документи са којих је скинута ознака тајности и који је британски Национални архив по први пут дао јавности на увид откривају да је Форин офис одбио да му плати компензацију, јер није био подвргнут „познатом нељудском деградирајућем третману у концетрационом логору“.

„Ваш случај је пажљиво размотрен и жалимо што морамо да вас информишемо да ваш захтев не можемо да прихватимо јер услови у 'Захсенхаузену' нису били такви да сте били подвргнути оваквом типу прогона“, наводи се у писму 1965. године.

Поручник је одговорио писмом у ком је истакао своје разочарање чињеницом да Форин офис не сматра да „ниво патње и деградације није био довољан да би добио компензацију“.

Џејмс је дао детаљно сведочење како је био испитиван и мучен, стално излаган страху од погубљења, а најтеже му је падало, како је рекао, посматрање других логораша који су често до смрти били пребијани или терани да раде до смрти пре него што су њихова тела спаљивана у огромним логорским ватрама.

Његов случај је доспео и до новина, али су власти нису попустиле, наводећи да услови које је претрпео у „Захсенхаузену“ нису упоредиви са неким другим логорима.

Тек након што је парламентарна истражна комисија одржала низ саслушања 1968. године, одлучено је да преживели логораши „Захсенхаузена“ треба да добију компензацију. Добио је тадашњих 1.192 фунте и 15 шилинга, што би по данашњем курсу износило 18.500 фунти.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 18. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара