Аустралија освојена, а не колонизована

Универзитет Новог Јужног Велса одбацио је тврдње да покушава да ревидира колонијалну историју тиме што су у уџбеницима речи „насељена“ и „откривена“ замењене са „освојена“.

У Водичу за домородачку терминологију поменутог универзитета истиче се да је на Аустралију извршена инвазија, да је окупирана и колонизована.

„У водичу се капетан Џејмс Кук описује као први Енглез који је мапирао источну обалу континент, а не, како је раније био случај, да је открио Аустралију. Таква дефиниција је пригоднија“, објаснио је портпарол универзитета за Би-Би-Си.

Капетан Кук је источну обалу Аустралије прогласио британском 1770. године, што је 160 година након првог мапирања и истраживања које су спровели Холанђани.

На континенту је већ живело више од 250 абориџинских племена, свако са својим језиком, обичајима и територијом.

Од британског искрцавања почео је процес отимања земље најчешће спровођен тако што су Абориџинима оспоравана права на својину, држављанство и једнак статус.

Аутори уџбеника објашњавају да сви учесници академског програма умногоме зависе од језика и израза које користе и да је због тога важно обратити пажњу на термине.

Даље се наводи да је пожељно користити израз „домородачки народ Аустралије“ или „абориџински народи“ уместо „Абориџини“. Осим тога, не саветује се коришћење речи, попут „примитивни“, „једноставни“ и „преисторијски“ приликом објашњавања културе и обичаја.

Објашњава се и да не треба користити термин „номадски“ јер имплицира да домодачки народ није био трајно настањен, што су енглески дошљаци испрва искористили (доктрина terra nullius) да би оправдали окупацију земље.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 23. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара