Либерланд, прво пиво и монета, а сада и продаја парцела

Самозвани председник фиктивне државице Либерланд на седам квадратних километара спорне територије на граници Србије и Хрватске, Чех Вит Једличка, увео је недавно националну монету мерит, у привредни регистар уписао прво предузеће, „Оросене“, промовисао прво национално пиво, а сада је решио да продаје и парцеле.

„Укупно су до сада добровољни дарови и улагања за пола године од настанка Либерланда донели скоро 100.000 америчких долара. Још 50.000 долара инвестирала је компанија 'Либерланд сетлментс корпорејшн'“, рекао је за Младу фронту Днес „председник“ Једличка.

Свима који су послали новчани поклон или уложили у измишљену микро државицу Либерланд узвраћа сумама у националним меритима по курсу један мерит за један долар, а сада им омогућује да за мерите купе парцеле у меандрима Дунава, иако је контролу над тих седам квадратних километара до окочања спора са Србијом преузела права држава Хрватска.

Једличка је рекао да рачуна да ће ове године улагања у Либерланд достићи 1,5 милион долара, а део тих прихода обезбедио би и добровољни порез за предузећа која би одлучила да се упишу у либерландски привредни регистар фирми и захваљујући томе почну да плаћају порез ту, добровољно, а не у земљи у којој је до сада било њихово седиште.

Новац који се до сада слио у Либерланд потрошен је за куповину брода, промотивну кампању, административне трошкове и путовања председника Једличке са делегацијом на Канарска острва и у Мексико.

Једличка, из маргиналне Странке слободних грађана блиске бившем председнику Чешке Вацлаву Клаусу, прогласио је државу Либерланд у пролеће прошле године као земљу отворену за све који се руководе паролом „живи и пусти друге да живе“, не желе да плаћају порез и да им се држава меша у живот. Изузетак су комунисти и фашисти.

Либерланд, који успешно живи свој виртуални живот на интернету и друштвеним мрежама Једличка је прогласио, тврдећи да је то територија које се одричу и Србија и Хрватска, значи ничија, земља, међутим реч је о спорној територији уз Дунав о којој две земље преговарају у оквиру решавања граничних спорова.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара