Због црвених гаћа изнад председникових прозора прети им три године затвора

Чешка полиција оптужила је уметнике из алтернативне групе „Зтоховен“ за изгреде, крађу и уништење туђе ствари због тога што су 19. септембра изнад канцеларије чешког председника Милоша Земана у дворцу Храдчани у Прагу, са јарбола скинули председнички барјак и уместо њега окачили огромне црвене гаће.

Уметничка порука да се Чеси свог председника стиде у виду црвених дугих старинских гаћа које су се 45 минута вијориле изнад Земанових прозора може, ако суд прихвати доказе из обновљене кривичне истраге, да кошта уметнике и три године затвора, пише данашње Право.

Тројица уметника из те познате, контроверзне групе прерушили су се у димничаре, искористили скеле, пошто се део замка Храдчани - седишта председника Чешке реновирао, неопажено су се попели на кров, украли председничку заставу и на тај јарбол на пола копља окачили огромне црвене гаће.

Догађај је првобитно требало да се решава у скраћеном поступку, али су судови вратили случај полицији и затражили темељну истрагу, зачуђени како то да су уметници својим перформансом могли да направе штету на замку од скоро 3.500 евра.

Премијер Бохуслав Соботка није осудио акцију уметника, већ је означио као мало суровију шалу и поручио да Чешка која је дала свету фиктивни лик Јаре Цимрмана и његов апсурдни хумор „сигурно може да издржи и једне дивовске гаће који се вијоре изнад Храдчана“.

На удару критике из канцеларије председника Земана нашли су се, међутим, министар одбране и министар унутрашњих послова, пошто су уместо вицкастих уметника у димничаре на кров могли да допру лако и прерушени и терористи, и Земаново обезбеђење од 200 људи биће постепено повећано за додатних 40 телохранитеља.

„Полиција заиста планира појачање јединице тако да може на вишем стандарду да обезбеди највише званичнике“, потврдио је почетком седмице да ће Земан добити појачано обезбеђење председников портпарол Јиржи Овчачек.

Контроверзна алтернативна уметничка група „Зтоховен“ која је организовала перформанс на Храдчанима, раније је успела да „прошверцује“ у онлајн пренос чешке телевизије фиктивну нуклеарну експлозију.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије