Читај ми!

Роберт Мугабе са 92 године најстарији председник на свету

Званична прослава рођендана Роберта Мугабеа у Зимбабвеу биће одржана 28. фебруара иако је афрички лидер рођен данас. Екстравагантне прославе председниковог рођендана предмет су критика у тој афричкој земљи која пролази кроз озбиљне економске тешкоће. Прошле године због славља убијено је неколико слонова.

Председник Зимбавеа, Роберт Мугабе, који је рођен 21. фебруара 1924. године, био је председник владе од 1980. до 1987, а од 1987. године је шеф државе.

Нема намеру да напусти власт, а једном приликом је рекао да ће напустити председничку функцију после 100. рођендана.

Мугабе је 2015. године изабран за председника Афричке уније, што је изазвало бројне критике у афричким земљама.

Екстравагантне прославе председниковог рођендана сваке године су предмет критика у Зимбавеу који пролази кроз озбиљне економске тешкоће, оценила је агенција Франс прес.

Контроверзног шефа државе, националног хероја ослобађања Зимбабвеа од колонијалне владавине, оптужују за насилно гушење опозиције и уништавање земље. Познат је и по запаљивим увредама упућеним Западу, својим противницима и новинарима.

Мугабе је због свог начина владања и одговорности за стање у Зимбабвеу којим влада чврстом руком, од 2002. на мети европских и америчких санкција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 02. јун 2024.
22° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије