Шведска планира да смести мигранте на крузер!

У настојању да се избори са приливом мигранaта, Шведска планира да смести готово 1.800 избеглица на један крузер.

Реч је о луксузном путничком броду „Оушн гала“ (Ocean Gala) америчке чартер компаније „Ју-Eс шипменаџерс“.

Изграђен је 1982. године, а затим претворен у хотел на води усидрен у једној луци на Балтичком мору. Некада је био познат као „Ајленд ескејп“ (Island Escape).

У току су преговори са шведском Агенцијом за миграције која ће чартер компанији плаћати 48 евра по путнику.

„Компанија треба да нађе луку у којој ће брод бити смештен а треба извршити и процену како би се проверило да је у складу са безбедносним и смештајним стандардима“, изјавила је портпаролка Агенције за миграције Александра Елиас, преноси АФП.

Чартер компанија жели да усидри брод у Херноесанду, луци око 400 километара северно од Стокхолма али локалне власти се томе противе, званично „из административних разлога“.

Шведска покушава да нађе простор за 163.000 тражилаца азила који су прошле године стигли у оквиру избегличког таласа који је преплавио Европу.

Због несташице лежаја у мигрантским центрима, хиљаде људи су смештени у црквама, џамијама, гимнастичким салама и центрима за евакуацију.

„Ситуација је још увек напета. У 2016. години биће нам потребно још 20.000 до 30.000 кревета“, рекла је Елиас.

Прилив избеглица у Шведску је знатно смањен након што је Стокхолм поново успоставио повремене граничне контроле у новембру.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије