Читај ми!

Пронађена заједничка партитура Моцарта и Салијерија

У Прагу је откривена партитура коју су заједно написали аустријски композитор Волфганг Амадеус Моцарт и италијански музичар Антонио Салијери, за коју се одавно веровало да је изгубљена.

Портпаролка Националног музеја музике, Сарка Доцкалова, рекла је за Франс прес да је то заједничка композиција Моцарта и Салијерија, музика за либрето Лоренца Да Понтеа.

„Пронађена је у депоима Музеја музике, то је заиста драгоцена ствар“, рекла је Доцкалова, додајући да је то комад за који се одавно веровало да је изгубљен.

Партитура ће званично бити представљена на конференцији за новинаре у уторак.

Моцарт (1756-1791), један од највећих музичких генија свих времена, више пута је боравио у Прагу, с обзиром на то да су у то време чешке територије биле у саставу Аустроугарске.

У Прагу је 29. октобра 1787. одржана светска премијера његове чувене опере Дон Жуан, чији либрето је написао Лоренцо Да Поне (1749-1838), италијански песник и либретиста.

Гласине према којима је Салијери (1750-1825) испланирао Моцартову смрт зато што је био љубоморан на његову генијалност потичу из новеле „Моцарт и Салијери“ руског песника и романописца Александра Пушкина (1799-1837). Те гласине су стручњаци одбацили.

Причу о Салијеријевој наводној љубомори преузео је енглески драматург Питер Шефер за свој комад „Амадеус“, а касније и амерички редитељ чешког порекла Милош Форман за свој чувени истоимени филм.

Филм Амадеус снимљен у Прагу, са Томом Халсом у улози Моцарта и Маријем Ејбрахамом у лику Салијерија освојио је осам Оскара 1985. године.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво