Бразилци знају да се забављају!

Најпопуларнија годишња бразилска прослава која привлачи пажњу и публику са свих страна света, почела је јуче. Реч је о једној од највећих светских вишедневних свечаности, где од Риo де Жанеира до Сао Паула, уличне забаве нуде огромне самба параде и јединствен провод.

Бразилци знају да се забављају! Бразилци знају да се забављају!

Годишњи карневал у Рију, познат по раскошним – и минимално обученим учесницима самба парада, није могао да дође у бољем тренутку.

Као и остатак Бразила, Рио де Жанеиро се суочава са страхом од Зика вируса.

„Карневал служи да све ово заборавимо“, рекла је Тереза Цури, 61-годишња продавачица костима у старом насељу Рија. Званично, карневал почиње када градоначелник Едвардо Паес симболично преда кључеве града лидеру карневала, који је познат као краљ Момо.

Плесни краљ ће, затим, бити на челу „петодневне екстраваганце“ на којој ће, као и сваке године, чланови конкурентских школа самбе бити обучени у маштовите костиме са шљокицама, перјем и – и готово ни у чему другом.

Очекује се да у карневалском лудилу учествује око пет милиона људи, укључујући и милион туриста.

Журка која ће се данас одржати у централном Рију требало би да привуче и до два милиона људи, док су многе друге уличне забаве потпуно аматерске, са шареним, јефтиним костимима, живом самба музиком и много пива.

Продавачица у Суад модас, радњи са костимима, потврдила је да су времена тешка.

„Место је скоро празно. Претходних година је продавница била препуна људи. Била сам у стању да продам костиме у вредности од 60.000 реала (око 15.420 долара) за недељу дана, а сада ћу бити срећна ако продам 15.000 реала (3.860 долара)“.

Марчело Сервос, 47-годишњи трговац који поседује Каса туруну, једну од најстаријих продавница костима, рекао је имао добру продају, али на доњој граници исплативости.

„Ми продајемо све, од ствари које коштају два реала (0,51 долара) до 550 реала (142 долара) за један украс за главу, али моје најпродаваније ствари су у вредности од око 70 до 80 реала (између 18 и 21 долар)“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се