„Лепотица и звер“ и „Цвилидрета“ – бајке старе више хиљада година

Поједине бајке, као што су „Лепотица и звер“ и „Цвилидрета - зли патуљак“, старе су више хиљада година, тврде двоје научника чија је студија објављена у часопису „Royal Society of Open Science“.

Португалска научница Сара Грака да Силва спровела је истраживање у коме је анализирала 275 индоевропских бајки и истиче да су пронађени докази о далеком пореклу неких бајки.

„Примера ради, бајке као што су 'Лепотица и звер' и 'Цвилидрета' датирају из времена када су настале главне гране индоевропских језика, пре више од 2.500 до 6.000 година“, рекла је Да Силва, која ради на португалском Новом универзитету у Лисабону.

Да Силва додаје да бајка „Ковач и ђаво“ потиче још из бронзаног доба!

У истраживању које је спровела Да Силва учествовао је британски антрополог Џејми Техраниј, који ради на Универзитету у Дараму.

Двоје научника су до ових закључака дошли помоћу филогенезе, методе коју обично користе биолози да би одредили степен сродства између појединих врста и схватили њихову еволуцију.

„Иако се већина стручњака слаже да је порекло бајки веома старо – о томе су браћа Грим говорила још у 19. веку, неки то поричу и сматрају да су бајке одређеног типа настале много касније“, навела је португалска научница.

Да Силва је истакла да налази потврђују мишљење браће Грим и указују да је прилично велики број бајки постојао још у усменим индоевропским традицијама, много пре него што су записане.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво