„Јутарњи вашар“ планета над Србијом

Љубитељи астрономије, научне фантастике, па и свако ко није астронаут, а желео би да се похвали да је сопственим очима видео неку планету, у наредних месец дана оствариће своје снове пошто ће на небу моћи да види Венеру, Марс, Јупитер и Сатурн.

Отежавајућа је околност, објашњава у изјави Танјугу Милан Јеличић, секретар Астрономског друштва „Руђер Бошковић“, што ће посматрач морати у ове хладне дане да устане из постеље пре зоре да би посматрао планете.

Како је приметио Јеличић, мало је познато да се планете не крећу по целом небу, већ око еклиптике, линије по којој иде Сунце по небеском своду.

„Пошто имају различите брзине, у зависности од тога колико су далеко од Сунца, може се десити да се оне начичкају на тој линији, на еклиптици, тако да могу све бити на вечерњем, јутарњем или на дневном небу“, рекао је Јеличић.

Иако је најчешћи случај да су раштркане, тако да се пола виде на ноћном небу, а остатак се види на дневном, овог пута оне су се груписале на јутарњем небу, пре изласка Сунца.

„До Сунца је најближа Венера, до ње Сатурн, онда Марс и мало даље од њих, а све дуж линије еклиптике, је Јупитер“, објашњава Јеличић.

Према његовим речима са Народне опсерваторије у Београду није могуће видети ту небеску појаву током радног времена, када је народ још будан, док се ујутру „мало ко буди да би посматрао небеска тела“.

Додаје да се појава може посматрати широм света и да ће они који се буду заинтересовали моћи да виде миран сјај планета, за разлику од звезда које трепере.

„Ово је појава која се посматра очима. Уран и Нептун се неће видети. А пре месец дана се видела на јутарњем небу и планета Меркур, коју је веома тешко видети. Прича се да је Коперник никада није видео, а ето ја сам је видео“, нашалио се Јеличић.

Каже да би ускоро требало да се планетама придружи и Месец, па ће бити прави „јутарњи вашар“.

„Месец брзо прође, док се планете крећу веома лагано. Оне се на недељу дана скоро нигде не померају. Ово груписање ће моћи да се посматра и наредних месец дана“, поручио је Јеличић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво