Откривена тајна преписка Марије Антоанете

Француски истраживачи открили су скривене поруке у писмима које је Марија Антоанета размењивала са пријатељем краљевске породице, са којим је наводно имала љубавну аферу, наводе француски медији.

Најизвесније је да Марија Антоанета никада није изговорила фразу: „Ако немају хлеба, нека једу колаче“, пре него што је погубљена на гиљотини 1793. године.

Међутим, научници откривају речи које се заиста могу приписати омраженој француској краљици и које могу открити неке од њених тајни.

Научници из Центра за конзервацију објавили су прву од 13 скривених порука, које су биле затамљене мастилом у писму, које је било део личне преписке француске краљице.

Скривена порука, део је дужег писма које је Марија Антоанета написала шведском грофу Ахелу де Ферсену 4. јануара 1792. године.

„Нећу завршти ово писмо док Вам не кажем, мој драги и нежни пријатељу, да сам лудо заљубљена и да Вас обожавам у сваком тренутку“, написала је Антоанета.

Изјава љубави написана је шест месеци након што је Ферсен безуспешно покушао да неомиљену француску краљицу и њеног мужа Луја XVI извуче из Париза. Годину дана касније краљ је погубљен.

Истраживачи, које финансира Национални Архив Француске, наводе да је ово један од рукописа Марије Антоанете о ком се најмање зна.

Историчари су дуго дебатовали о природи односа између француске краљице и шведског грофа, да ли се радило о романтичној, сексуалној или платонској вези.

Центар за конзервацију је саопштио да су претходни покушаји да се дешифрују речи затамњене мастилом били неуспешни, све док Национални Архив није набавио најсавременију технологију за читање испод мастила.

Коришћење ултразвука и разних инфрацрвених скенера омогућили су истраживачима да завире између два слоја мастила.

Верује се да се ради о оригиналном рукопису Марије Антоанете, али није искључена могућност да је тај део дописао Ферсен или неко од његових наследника.

Научници су обећали да ће ускоро објавити нове детаље из приватне коресподенције омражене француске краљице.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара