Пронађен највећи плави звездани сафир на свету!

Гемолошки институт у Коломбу, главном граду Шри Ланке, потврдио је да највећи плави звездани сафир има 1.404,49 карата, чија се вредност процењује на минималних 100 милиона долара, док садашњи власник сматра да би на аукцији могао да достигне цену од 175 милиона долара.

Годишња вредност индустрије драгуља у Шри Ланки износи 103 милиона долара, док су сафири у извозу најзаступљенији. Плави звездани сафири добили су име по препознатљивој ознаци у њиховом центру.

„У моменту кад сам га видео, одлучио сам да га купим“, открио је за Би-Би-Си садашњи власник који је желео да остане анониман.

„Када је драгуљ дошао до мене, помислио сам да би то могао бити највећи плави звездани сафир на свету, па сам ризиковао и купио га“, додао је. 

Власник није желео да открије цену сафира, рекавши да је апсолутно поверљиво колики је њен износ. Познато је да је претходни рекордер тежио 1.395 карата.

Нови драгуљ ископан је у граду Ратнапура, на југу Шри Ланке, који је познат као Град драгуља.

Садашњи власник дао му је име Адамова звезда по муслиманском веровању у коме је Адам стигао у Шри Ланку, након што су отерали из рајског врта. Легенда каже како је Адам тада живео на обронцима планине, сада познате као Адамов врх.

Власник Адамове звезде купио је плави сафир не размишљајући о њему као о „комаду накита, већ изложбеном комаду“.

Говорећи за Би-Би-Си, Армил Самун, водећи гемолог и продавац накита у Шри Ланки, потврдио је да је ово највећи плави звездани сафир на свету.

Удружење за драгуље и накит у Шри Ланци објавило је 2011. године да веренички прстен Кејт Мидлтон, војвоткиње од Кембриџа, има у себи сафир пронађен у тој земљи 1970. године, док је раније био у власништву Дајане, принцезе од Велса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се